Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Předčasné volby jsou nejhorším řešením pro ekonomiku, tvrdí odborníci

  • 327
Pokud by Věci veřejné myslely svou hru "na bubáky" vážně, byly by největším rizikem pro českou ekonomiku předčasné volby. Hrozilo by totiž, že se neschválí úsporné kroky jako je zvýšení sazby DPH o jedno procento nebo omezení růstu penzí.

Ministři Věcí veřejných (VV) od středečního rána otáčejí kormidlem a couvají z demise. Ještě ale není jasné, v jaké podobě bude vláda pokračovat a zda vůbec (více čtěte Věci veřejné couvají z demise, Peake a Dobeš se vzepřeli Johnovi).

Nejlepší pro českou ekonomiku by bylo zachování současného rozložení vlády s účastí VV, shodují se ekonomové oslovení iDNES.cz. Důležité je podle nich to, aby pokračovala fiskální konsolidace, tedy snižování rozpočtového schodku.

Naopak rozpad vlády by mohl zhatit plány na prosazení úspor v objemu 24 miliard korun, které zahrnují zvýšení DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent, omezení valorizace penzí a možná i vyšší daně z příjmu. Tyto kroky jsou nutností k udržení deficitu v příštím roce kolem tří procent HDP (čtěte, kde chce vláda šetřit).

"Pokračování fiskální konsolidace si lze představit jak se stávající koalicí, tak s menšinovou vládou ODS s TOP 09 podporovanou VV v parlamentu, ale těžko s vládou v demisi a s vidinou předčasných voleb," myslí si analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Nejistota je horší než špatné řešení. V tomto smyslu proto vidím jako klíčové zabránit agónii, dlouhodobějšímu patovému stavu a neakceschopné vládě," uvažuje ekonom společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Za optimální variantu považuje zachování současné většinové koalice.

Politická nejistota může být rizikem jako na Slovensku

Také podle Petra Dufka z ČSOB by předčasné volby mohly znamenat odklad dalších reforem a nejlepší bude, když současná vláda krizi ustojí. "Je také pravděpodobné, že by už finanční trhy neignorovaly tuzemskou politickou situaci jako doposud. Zvlášť, když se západní část Evropy stále potýká s dluhovou krizí a směřuje do recese," uvedl.

Pokud by se vláda rozpadla a delší dobu přetrvávala politická nejistota, není vyloučeno, že by se situace odrazila ve zvýšení rizikových přirážek u českého dluhu a vedla k výprodejům koruny. Ostatně, své o tom ví Slovensko, které si vládní krizí prošlo nedávno. "Z šoku předčasných voleb se slovenské vládní dluhopisy dosud nevzpamatovaly a Slovensko dokonce na čas zcela ztratilo přístup na kapitálové trhy," říká ekonom ČSOB Jan Čermák.

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka by byl pro předčasné volby, pokud by měly šanci přinést stabilní vládu, která bude prosazovat rozumné reformy. O tom však pochybuje.

Pokud by přesto měly nastat předčasné volby, bylo by dobré, aby se uskutečnily co nejdříve a nečekalo se až na podzimní volby do Senátu. "Varianta předčasných voleb by přinesla zřejmě zastavení reforem a po volbách zřejmě výrazný odklon (až o 180 stupňů) od současného směru reformního úsilí vzhledem k současným prognózám volebních výsledků. Když už by ale tato varianta nastala, tak čím dříve, tím lépe," tvrdí ekonom Jiří Šimek ze společnosti Citfin.

"Pokud vláda není akceschopná, její pokračování není dobrou variantou," myslí si bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. Rizika spočívají například v nutnosti provést daňové změny, ale i zlepšit pravidla pro čerpání dotací z EU. "Jakékoliv zdržení v opatřeních, které zlepší kvalitu státu v této oblasti, může stát ČR až desítky miliard korun," napsal iDNES.cz. Z ekonomicko-právních důvodů by také uvítal dořešení církevních restitucí.