MHD, metro

MHD, metro

Pražský dopravní podnik od února zvýší mzdy

  • 29
Zaměstnanci Dopravního podniku hlavního města Prahy najdou na březnové výplatnici o něco vyšší cifru než dosud. Podnik dnes s odborovými organizacemi podepsal novou kolektivní smlouvu, která začne platit od ledna. Nejvíc si polepší řidiči a strojvůdci.

Kolektivní smlouvu dnes podepsala nejsilnější Odborová organizace DP - Elektrické dráhy. Dalších šest organizací souhlasilo už v prosinci. Podle mluvčího podniku Ondřeje Pečeného je jednání u konce, protože se podařilo vyjednat podmínky s nadpoloviční většinou odborových organizací.

Mzdy se nezvyšují všem zaměstnancům stejně, jak původně požadovaly odbory. Nejvíc si polepší řidiči MHD a strojvedoucí metra, kterým mzdy porostou o 8,5 - 9,5 procenta.

Dělníci a provozní pracovníci dostanou o 5,2 procenta více, při jejich stávající pracovní době 37,5 hodiny týdně. Neprovozním pracovníkům platy porostou o 1,5 procenta.

Odboráři původně žádali nárůst mezd pro letošní rok o 10,5 procenta pro všechny zaměstnance. Vedení Dopravního podniku to odmítlo a chtělo, aby se platy zvyšovaly jen u vybraných profesí. - více zde

V dopravním podniku pracuje přes 12 tisíc lidí. Průměrná mzda ve firmě činila k poslednímu listopadu loňského roku 24 352 korun.