Pražská šunka se vrací

  1:06
Kdo neví, jak chutná tradiční Pražská šunka od kosti, ať si koupí letenku. Ochutnat ji může v italském Terstu, v Berlíně, ve Spojených státech nebo i v Austrálii. V Česku zatím ne. Druhá možnost je počkat si rok a zapamatovat si jméno Tomáš Karpíšek.
Šunku už dělali staří Římané. Ale až řezníka Františka Zvěřinu v roce 1857 napadlo udělat ji celou s kostí.

Šunku už dělali staří Římané. Ale až řezníka Františka Zvěřinu v roce 1857 napadlo udělat ji celou s kostí. | foto: Profimedia.cz

Je to úspěšný byznysmen, majitel řetězce restaurací Ambiente a letos v lednu se mu podařil originální kousek.

Získal ochrannou známku na Pražskou šunku u Úřadu průmyslového vlastnictví. Má tak práva prodávat šunku s tímto názvem.

"Nejde mi o to poškozovat cizí byznys, ale dělat šunku podle původní tradice," vzkazuje případné konkurenci Karpíšek.

Má přitom představu, že výrobců může být několik, jako to v případě Parmské šunky v Itálii.

Na zkušenou do Rakouska
"Registrace ochranné známky zajistí především ochranu investic do reklamy společně s ochranou dobrého jména," popisuje právník Vilém Daněk z kanceláře Daněk & partners, která se specializuje na patenty.

"Šunku už dělali staří Římané. Ale až řezníka Františka Zvěřinu v roce 1857 napadlo udělat ji celou s kostí. Nejvíce ji pak proslavil Antonín Chmel, který ji i vyvážel do Ameriky," popisuje Karpíšek, který je ve svém oboru známý i jako obroditel staré české kuchyně.

Vloni otevřel degustační kuchyni českého panstva La dégustation.

Říká se o něm, že na co sáhne, to se podaří, uspěje tam, kde jiní zkrachovali. Přitom je tento český selfmademan na pohled plachý introvert.

Jako vyučený kuchař číšník odjel po revoluci na zkušenou do Rakouska, kde si dodělal studia managementu v restauracích. Od roku 1995 podniká v Praze rychlostí jedné restaurace ročně.

Šunka k mání
Když Karpíšek přijel v roce 2004 z kulinářských cest po Evropě, napadlo ho podívat se, zda někdo značku vlastní. Zjistil, že známka není registrovaná, a fakticky tak ležela na ulici. Pětice masokombinátů a Svaz zpracovatelů masa však byly proti.

"Když žádáte o ochrannou známku, může to kdokoliv napadnout a většina masokombinátů u nás s tím názvem nějak pracuje, i když jde většinou o konzervovanou šunku," popisuje.

Ladislav Steinhauser, bývalý šéf Svazu zpracovatelů masa, má za to, že jméno Pražská šunka je obecné jako špekáček.

"Svaz bude vystupovat proti," oponuje Steinhauser, ale umí si představit Pražskou šunku se jménem výrobce za názvem.

Nechce kazit obchod
Po znárodnění předválečných Chmelových závodů výroba pravé Pražské šunky fakticky zanikla.

"Byla postupně nahrazena dušenou šunkou, krytou aspikovým povrchem, v konzervě s typickým vejčitým tvarem. Měnila se technologie výroby, plechový obal byl nahrazen plastovými fóliemi a šunka začala svou chutí kopírovat to, co již v západní Evropě existovalo," popisuje Ladislav Steinhauser v knize Maso střed(t)em zájmu.

A takovou šunku dnes vyrábí i ztrátová Masna Studená, kterou vlastní podnikatel Andrej Babiš a v lednu ji spojil s Masnou Planá.

V řízení o ochrannou známku zatím Karpíšek vyhrál.

Neúspěšní mohou napadnout rozhodnutí Úřadu průmyslového vlastnictví u soudu. Karpíšek, který dostal od Bruselu i značku pro EU, však opakuje, že nechce jiným kazit obchod, jde mu o tradici a je připravený jednat.

Značka, povědomí, tradice
Teď rozjíždí výrobu. Naplno se do toho opře, až v březnu otevře dvanáctý podnik – pražskou kavárnu Savoy II.

"Našel jsem člověka, který kdysi pracoval u Chmela a s dodavatelem technologií máme domluvenou zkušební výrobu. Za rok bych chtěl šunku začít dodávat do našich provozoven. A v příštím roce bych chtěl otevřít tradiční české lahůdkářství," popisuje své plány.

Vepřové hodlá nakupovat na biofarmách. Investice vyjde na několik milionů.

"Mým cílem je vybudovat Pražské šunce značku, povědomí kvality a tradice. Pomyslná meta bude, až ji budou chtít špičkoví kuchaři na jídelním lístku, jako chtějí značkovou Parmskou šunku," říká Karpíšek.

A ti už se na novinku těší. "Mám pocit, že je slavnější v Itálii než tady. My už na menu Pražskou šunku máme, ale rád ochutnám novou," říká kuchař Ital Vito Mollica z restaurace hotelu Four Seasons.

U šunky Karpíšek celý život nezůstane. "Dál počítám s jednáním s investorem, který by se tím pak chtěl zabývat ve velkém. Ambici, že do důchodu budu závodit s exportem a jednat s řetězci, nemám," dodává.

Přesun výroby do USA nechystáme, s Trumpem se EU dohodne, věří šéf Linetu v USA

Nejčtenější

Páni, je to tu dražší než v Monaku. Nad cenami v Chorvatsku krčí rameny i Němci

Výše cen v jedné z nejoblíbenějších dovolenkových destinací letos šokuje i návštěvníky ze zemí s mnohem větší kupní silou. Mnozí se diví, jak to vlastně zvládají sami Chorvati, jejichž platy jsou...

Tak tohle nevyšlo. „Duhový“ Jaguar ukousl značce 97,5 procenta prodejů

Pokus o „duhovou revoluci“, přechod na elektromobilitu a oslovení mladých zákazníků se kdysi tradiční britské automobilce Jaguar krutě nevyvedl. Její prodeje v Evropě propadly o drtivých 97,5...

Malí živnostníci doplácejí na výdejní boxy. Přicházejí o balíky i o peníze

Obliba výdejních boxů v Česku roste a speciálních schránek pro převzetí zásilek přibývá ve větších městech i na vesnicích. Na rozvoj boxů však doplácejí menší živnostníci, jejichž provozovny slouží...

Oblíbenec Alžběty II. Britská královská rodina zruší svůj vlak, je moc drahý

Britská královská rodina v roce 2027 ukončí provoz královské vlakové soupravy, která vozí členy panovnického rodu od dob královny Viktorie ve druhé polovině 19. století. Důvodem je snaha omezit...

Blackout byl pro sklárnu na hranici katastrofy, nakonec přijde „jen“ o miliony

Novoborská sklárna Crystalex CZ vyčísluje škody po pátečním rozsáhlém výpadku elektřiny, půjdou do milionů korun. K tavení skla využívá sklárna na rozdíl od jiných výhradně elektřinu.

Novým Bradavickým expresem se stane parní lokomotiva zachráněná z vrakoviště

Železniční centrum Buckinghamshire Railway Centre v Quaintonu oznámilo, že parní lokomotiva Wightwick Hall, kterou má ve svém vlastnictví, poslouží jako Bradavický expres při natáčení nového seriálu...

8. července 2025

OTÁZKY A ODPOVĚDI: Co způsobilo blackout a může za to fotovoltaika?

Společnost ČEPS, která v Česku provozuje přenosovou soustavu, čelila kvůli pátečnímu výpadku elektrické energie kritice i dotazům. Některé dohady přetrvávají dodnes, firma proto sestavila odpovědi na...

8. července 2025  17:30

Ministři hovoří o podpoře budování poutních stezek. Moc nového ale nenabízejí

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) se svým stranickým nadřízeným a ministrem zemědělství Markem Výborným podepsali na úterní tiskové konferenci memorandum se spolkem Sv. Ludmila o...

8. července 2025  16:17

Český dodavatel zbraní Excalibur Army si na Ukrajině otevírá zastoupení

Český dodavatel zbraní na Ukrajinu společnost Excalibur Army otevírá své zastoupení v zemi, která už od února roku 2022 čelí ozbrojené agresi sousedního Ruska. Firma chce zefektivnit svou tamní...

8. července 2025  15:19

Hledám kuchaře, ale nesmí být komunista. Šéfkuchař schytal za inzerát kritiku

Jeden z nejlepších šéfkuchařů světa čelí vlně kritiky za kontroverzní inzerát zveřejněný na sociálních sítích. Paolo Cappuccio v něm shání zaměstnance do nově otevíraného hotelu. Má ovšem několik...

8. července 2025  13:45

Z kavárny s výhledem na KLDR je turistická atrakce. Za víkend přiláká tisíc lidí

Jihokorejská pobočka kavárenského řetězce Starbucks, která se nachází na okraji jedné z nejsilněji militarizovaných hranic světa, zaznamenává pozoruhodný úspěch. Za pouhých sedm měsíců přilákala více...

8. července 2025  12:26

Můžeme jednat dál, vzkázal Trump. Na jeho cla reagovaly akcie poklesem

Americké akcie oslabily poté, co prezident Donald Trump začal postupně zveřejňovat navýšené celní sazby na dovoz z jednotlivých zemí platné od 1. srpna. Mimo jiné oznámil uvalení 25procentních cel na...

8. července 2025  10:29

Malí živnostníci doplácejí na výdejní boxy. Přicházejí o balíky i o peníze

Obliba výdejních boxů v Česku roste a speciálních schránek pro převzetí zásilek přibývá ve větších městech i na vesnicích. Na rozvoj boxů však doplácejí menší živnostníci, jejichž provozovny slouží...

8. července 2025

Češi letos vzali cestovky útokem. Last minute zájezdy jsou prakticky vyprodané

Premium

Zájem o dovolené je letos nad očekávání velký. Kvůli vysokým prodejům zájezdů na konci května a v červnu se hlavní sezona prakticky o měsíc posunula. Vzrostl i zájem o last minute zájezdy, některé...

8. července 2025

Trump od srpna uvalí clo ve výši 25 procent na dovoz z Japonska a Jižní Koreje

Sledujeme online

Spojené státy od 1. srpna uvalí na dovoz z Japonska a Jižní Koreje USA clo ve výši 25 procent, vyplývá z dopisů adresovaných představitelům těchto zemí, které Trump zveřejnil na své síti Truth...

7. července 2025  18:52,  aktualizováno  21:43

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Cla mohou změnit globální obchodní řád. Na pozoru musí být jihovýchodní Asie

Firmy v Asii se musí přizpůsobit protekcionistické politice Donalda Trumpa. Ta totiž nejspíš povede k výrazným změnám v dodavatelských řetězcích. Už za pár dnů navíc uplyne devadesátidenní lhůta,...

7. července 2025

Sýry Apetito budou z Německa, Savencia uzavře mlékárnu v Hodoníně

Francouzská skupina Savencia uzavře koncem února 2026 mlékárnu v Hodoníně, kde vyrábí tavené sýry – například značku Apetito. Výrobu přesune do Německa. Změna se dotkne 100 pracovníků. Firma to...

7. července 2025  19:51
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.