Budova pražské burzy. Ilustrační foto.

Budova pražské burzy. Ilustrační foto. | foto: BCPP

Pražská burza se propadla téměř o šest procent. Nejvíc akcie NWR

  • 18
Tuzemské akcie dnes po vzoru vyspělých zahraničních burz zahájily týden drtivým propadem. Hlavní index pražské burzy PX, který se počítá z cen čtrnácti nejlepších akcií, ztratil 5,38 procenta na 1 205,5 bodu.

Suverénně nejhůř si vedly akcie firmy NWR, která je mateřskou společností OKD. Během dneška ztratily téměř patnáct procent, což jejich hodnotu poslalo na 218,6 koruny. Propadaly se i autobazary AAA Auto.

Výprodeje na burzách byly podle obchodníků reakcí na nejistotu kolem amerického vládního ozdravného plánu a vlnu finančních potíží bank v Evropě.

Vlády musely například zachraňovat belgicko-nizozemskou finanční skupinu Fortis, britského poskytovatele hypoték Bradford & Bingley nebo islandskou banku Glitnir. Stát musel pomáhat také německé Hypo Real Estate.

"Ještě přes víkend se zdálo, že dohoda o americkém záchranném balíku pro finanční systém trhům uleví, což se však nestalo, když se ukázalo, že záchranu potřebují už i evropské banky," uvedla Miroslava Mičunková z firmy Patria Finance.

Finanční svět netrpělivě čeká na to, až USA posvětí finanční pomoc v objemu 700 miliard dolarů (téměř 12 bilionů korun). Nejvyšší představitelé Kongresu a vláda prezidenta Bushe se o víkendu sice dohodli na její základní podobě, plán ale ještě není schválený.

Drtivé propady dnes zaznamenaly i světové burzy. 

Japonský akciový trh ztratil počáteční zisky a oslabovaly i některé další burzy v Asii. Investoři zatím zachovávají vůči plánu opatrnost, protože si nejsou jisti jeho realizací ani tím, zda vůbec bude efektivní.

Německý burzovní index DAX byl slabší o 1,65 procenta a akcie ve Francii sestoupily o více než tři procenta.

,