Lidé mohou ode dneška platit jízdu městskou hromadnou dopravou mobilem. Platí to však jen pro přestupní jízdenku za 20 korun.

Lidé mohou ode dneška platit jízdu městskou hromadnou dopravou mobilem. Platí to však jen pro přestupní jízdenku za 20 korun. | foto: Mobil.iDNES.cz

Pražané mohou platit MHD esemeskou

  • 262
V Praze lze ode dneška platit za cestování MHD mobilem. Lidé si mohou přes SMS objednat přestupní jízdenku za 20 korun. Potvrzení jim přijde do dvou minut.

Služba funguje tak, že cestující napíše esemesku ve tvaru DPT na číslo 902 06 20 a získá za to do mobilu elektronickou jízdenku s potvrzujícím kódem.

popisek JAK SLUŽBA FUNGUJE
Mobil.cz testoval SMS jízdenku ZDE

Službu lze využít jen pro přestupní jízdenky, které nyní stojí 20 Kč a od ledna se jejich cena zvedne o šest korun. "Nepřestupní jízdenky jsou nejpoužívanější, mají asi 90procentní podíl. Navíc při koupi přes SMS je obtížné zjistit, kde si ji cestující koupil," uvedl ředitel komunikace a marketingu Jan Svoboda.

"Naším hlavním cílem bylo, aby jízdenka byla přístupná kdykoliv a kdekoliv. Podle posledních výzkumů si nejvíc lidí stěžovalo na to, že ne na každé zastávce je prodejní automat. To není možné ani technicky, ani finančně zajistit," řekl šéf marketingu.

Mobil ale už má podle něj prakticky každý. Samozřejmě existují případy, kdy i použití telefonu může být složité. Jedná se například o služební mobily, kde zaměstnavatel neumožňuje takovou službu využívat. Problémy by mohli mít i starší lidé.

"Je to stále alternativa. My nechceme odbourat klasické lístky," uvedl Svoboda.

Jízdenka začíná platit v okamžiku odeslání. Cestující tak sice o dvě minuty přijde, právě proto je ale elektronická jízdenka platná o patnáct minut déle než klasická.

popisek Změny v pražské MHD
Více spojů i nové vozy

Kód prý nejde zneužít 
I když řadu lidí by mohlo napadnout, že jízdenku stačí přeposlat na jiný mobil a celou záležitost tak obejít, není to tak úplně jednoduché.

Zneužití zabraňuje unikátní kód v esemesece. "Pokud by měl revizor při kontrole podezření, že pasažér kód zneužil, zašle nový dotaz. Systém pak odešle potvrzující esemesku na číslo člověka, který jízdenku zaplatil," vysvětlil podnik.

Redakce iDNES.cz si jízdenku zakoupila a nechala si ji revizorem zkontrolovat. Ten na speciálním komunikátoru zadal kód a zhruba do 30 vteřin přišlo na mobil potvrzení s textem DPT OK, které potvrdilo, že jízdenka byla skutečně zakoupena z daného čísla.

Podnik se neobává, že by "mobilní" jízdenky kontrolory zdržovaly. "Trvá to zhruba stejně, jako když člověk hledá jízdenku po kapsách," odhadl Svoboda.

Pražské metro trasa BZa jízdu načerno víc?
Dopravní podnik váhá

Dopravní podnik nevylučuje, že mu může některý cestující proklouznout. "My to neděláme jako službu pro černé pasažéry. Pro nás je důležitější, že si to dvacet lidí koupí, než to, že revizorovi uteče jeden, který se to snaží obejít," řekl Svoboda. "Za dnešek si tuto jízdenku koupily už stovky cestujících," dodal.

Službu nabízejí všichni operátoři
Dopravní podnik uvedl, že na posílání esemesek se podílejí všichni tři operátoři. Kolik peněz z toho získají, ale neřekl. "Dohodli jsme se a jsme spokojeni. Není to pro nás charita," poznamenal pouze Jan Karas z Telefóniky O2.

popisek Zdražení MHD
vylepší komfort jen částečně

Úředníci Dopravního podniku chtějí do budoucna službu rozšířit i na další regiony. "Spolupracujeme s Českými drahami a Ropidem a kontaktovala nás i další města," uvedl Svoboda.

V lednu zdraží jízdenka ze současných dvaceti korun na 26 Kč, SMS se tak od ledna začne zasílat na číslo 902 06 26.

,