Zdeněk Žák

Zdeněk Žák | foto: František Vlček, MAFRA

Další Žákův „odborník“. Právníky povede absolvent Policejní akademie

  • 112
Jeden z klíčových odborů ministerstva dopravy, který se podílí na tvorbě nových zákonů nebo rozhoduje o miliardových zakázkách, povede člověk s minimální právní zkušeností.

Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák jmenoval vedoucím odboru Roberta Pálenského, v jehož životopise není žádná větší zkušenost s právní činností. Žák přitom s oblibou mluví o tom, že do resortu vrací odborníky. Informaci jako první přinesl server Česká pozice.

Pálenský se stal vítězem podivuhodného konkurzu: výběrová komise vybírala z jediného uchazeče. "Do výběrového řízení se přihlásil pouze jeden uchazeč a to právě pan Pálenský," řekl Martin Novák z tiskového oddělení. Podle něj ale výběrové řízení probíhalo v souladu s metodikou ministerstva a bylo inzerované na webu ministerstva, operačního programu Doprava i strukturálních fondů.

Pálenský vystudoval bakalářský právní obor na soukromé Vysoké škole aplikovaného práva a má vystudovaný právní obor v magisterském stupni na Policejní akademii. "Tím byl splněn požadavek výběrového řízení," dodal Novák.

Pro Pálenského jde ve státní správě zatím o nejvyšší možný post. Podle životopisu byl pověřen vedením kontrolního oddělení živnostenského odboru na Praze 8, kde měl na starosti řešení stížností a podnětů. Před příchodem na ministerstvo působil v Národním bezpečnostním úřadě, kde se podílel na metodickém vedení sekce bezpečnostního řízení. Navíc disponuje podle vyjádření ministerstva zkušeností z podnikání v produkční činnosti. Kromě právního vzdělání má titul inženýr z Bankovního institutu.

"Po celou dobou svého dlouholetého působení ve státní správě jsem na všech mnou zastávaných pozicích interpretoval a především aplikoval normy veřejného práva, kdy všechny mé dosavadní zkušenosti z předchozích pozic zúročuji při výkonu současné funkce," obhajuje své jmenování Pálenský. Se Žákem se podle svých slov před příchodem na ministerstvo neznal.

Právní odbor vedl naposledy Jakub Kopřiva. Toho Žák v létě vyhodil, podobně jako desítky dalších lidí na ministerstvu a jemu podřízených organizacích. Žák nakonec přinutil k odchodu z referentské pozice na ministerstvu i Kopřivovu matku.

Podle Kopřivy je Pálenského vzdělání nedostatečné i na řadový post. "Takové lidi jsem ani nezval k pohovoru. Absolutně nemají pojem o soukromém právu, nemají ani potřebný právněteoretický základ," řekl Kopřiva.