Zahájení výstavby metra trasy D. (14. srpna 2019)

Zahájení výstavby metra trasy D. (14. srpna 2019) | foto: Profimedia.cz

Praha zapůjčí dopravnímu podniku pozemky pro metro D, tendr bude napřesrok

  • 3
Pražský magistrát zapůjčí dopravnímu podniku (DPP) pozemky, které jsou nutné pro stavbu trasy metra D. Zápůjčka se týká pozemků mimo jiné v Nuslích, Krči, Libuši a Písnici. DPP bude mít pozemky vypůjčeny do 31. prosince 2030. Vyplývá to z dokumentu, který v pondělí schválili pražští radní.

DPP letos v červnu zahájil geologický průzkum nutný pro stavbu prvního úseku z Pankráce do Depa Písnice. Náklady na vybudování prvního úseku metra D mají být předběžně 57 miliard.

Příprava metra D se mohla prodražit o 58 milionů. Radní sporný dodatek stopli

„Výpůjčka pozemků byla poslední věc nutná k tomu, abychom podali žádost o stavební povolení. Jako investor a budoucí majitel jej podá DPP, a to letos 30. prosince,“ řekl na dotaz ČTK náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). V příštím roce má být podle něj vypsán tendr na stavebníka první části trasy mezi budoucími stanicemi Pankrác a Olbrachtova.

Na základě výpůjčky bude moci podnik dané pozemky využívat. Smlouvu uzavře DPP nejen s hlavním městem, ale také s městskou firmou technická správa komunikací (TSK), která má některé z nich ve správě.

Geologický průzkum za půl miliardy

Některé pozemky byly v minulosti pronajaty třetím stranám. Město s DPP se proto domluvily, že podnik upozorní Prahu vždy dvanáct měsíců před tím, než daný pronajatý pozemek bude potřebovat.

Geologický průzkum se na Pankráci provádí na čtyřech místech. Ve dvou lokalitách by měl skončit v létě příštího roku a ve dvou bude pokračovat do léta roku 2021. Praha na něj letos vynaloží 445 milionů korun.

V první fázi vznikne trasa mezi Pankrácí, Novými Dvory a pokračovat bude do Depa Písnice, budou na ní jezdit vlaky bez strojvedoucího. V budoucnu má vzniknout úsek z Pankráce na náměstí Míru. Investorem stavby bude DPP.

,