Poštovní známka s kresbou královských korunovačních klenotů už jedno ocenění má – byla zvolena nejkrásnější českou známkou roku 2017.

Poštovní známka s kresbou královských korunovačních klenotů už jedno ocenění má – byla zvolena nejkrásnější českou známkou roku 2017. | foto: PRAGA 2018

Praha hostí filatelistickou akci desetiletí. Zvolte nejpozoruhodnější známku

  • 10
Prahu čeká za pár dní filatelistická událost desetiletí - světová výstava poštovních známek Praga 2018. Česká pošta vydala sérii známek s logem výstavy, na kterých pracovali naši přední výtvarníci. Vyberte tu nejpozoruhodnější, organizátoři akce vyhlásí výsledek v průběhu výstavy.

Světová výstava poštovních známek Praga 2018 se koná v metropoli od 15. do 18. srpna. Akce se koná pravidelně jednou za dekádu, poprvé Praha hostila filatelisty už v roce 1938. Zatím poslední Praga 2008 přilákala na 40 tisíc návštěvníků.

Nejlepší známku pro výstavu Praga 2018 vyberte zde

tlačítko pro hlasování najdete vpravo od obrázků ve fotogalerii; kliknout na líbí/nelíbí můžete u libovolného počtu známek

Největším lákadlem letos bude možnost spatřit nejslavnější známky světa, červeného a modrého mauritia s nápisem Post Office z roku 1847 a takzvaný Bombay Cover odeslaný roku 1850 se dvěma známkami červeného mauritia. Je to největší soubor těchto rarit na světě, vlastní ho český majitel, který ale tají identitu.

K výstavě vydává už od loňského roku Česká pošta poštovní známky s logem výstavy, na kterých pracovali naši přední výtvarníci a rytci. iDNES.cz přináší společně s organizátory výstavy anketu, kde můžete vybrat tu nejpozoruhodnější. Hlasujte v galerii až do pondělí 13. srpna.

Kuriozitou je, že známku k výstavě a zároveň stému výročí založení Československa vydala i Francouzská Polynésie, souostroví v Tichém oceánu. Nese portrét jednoho ze zakladatelů Československa, letce, vojáka a astronoma Milana Rastislava Štefánika.

Milan Rastislav Štefánik na Tahiti, které je součástí souostroví, pobýval a je tam stále populární, vysvětlila Moana Brothersonová, ředitelka známkové tvorby Francouzské Polynésie. Štefánika vyslal v roce 1910 na Tahiti vědecký ústav Bureau des Longitudes pozorovat Halleyovu kometu. Nakonec se zdržel deset měsíců a dokonce zvažoval usadit se v ostrovním ráji natrvalo, jeho plány však změnila první světová válka.

Podrobnosti o místech konání výstavy najdete na webu Praga 2018.