ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Eret, MF DNES

Lidé opět nejsou. Firmy z dopravy a výroby hledají zaměstnance marně

  • 492
Zaměstnavatelé jsou optimisti a v příštích třech měsících chtějí spíš nabírat než propouštět. Potýkají se ale s nedostatkem vhodných uchazečů. Potíže hlásí firmy z oboru logistiky a dopravy. Roste zároveň důraz na měkké dovednosti, jako jsou ochota učit se či odpovědnost a spolehlivost.

Více zaměstnavatelů bude v příštím čtvrtletí nabírat než propouštět. Rozdíl mezi zaměstnavateli, kteří budou nabírat, a těmi, kteří budou propouštět, dosahuje sedmi procent. To je o jedno procento méně než minulé čtvrtletí. 

„Situace na trhu práce je pro zaměstnavatele náročná. Mají optimistické výhledy v náborech, ale neví se, kde budou lidi hledat,“ upozorňuje Jaroslava Rezlerová, ředitelka personální agentury ManpowerGroup

Podniky se potýkají tedy s nedostatkem kvalitních uchazečů. Největší potíže má stavebnictví a zpracovatelský průmysl. „Optimismus je už od počátku druhé vlny pandemie tažen velkými výrobními společnostmi, zatímco střední a malé podniky tak optimistické nejsou,“ upřesňuje Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu v ManpowerGroup. 

Aktuální pracovní pozice personální agentury ManpowerGroup najdete na portálu jobDNES.cz.

Podle údajů 65 procent českých zaměstnavatelů uvádí, že mají potíže s náborem nových zaměstnanců. Pouze 25 procent jich hlásí, že s obsazením volných pracovních pozic nemají problémy a 10 procent si není jistých. Nejčastěji potíže s náborem hlásí firmy ze sektoru dopravy a logistiky a výroby. 

V pandemii totiž výrazně rostly firmy zabývající se logistikou. Co se týče oborů, na trhu je především nedostatek lidí s technickým vzděláním všech úrovní. Mezi nejhůře obsaditelnými pozicemi jsou jak vysoce kvalifikovaní inženýři, IT specialisté a lékaři, tak i certifikovaní specialisté, jako svářeči, technici, mechanici, řidiči nebo účetní.

Přestože si firmy ale stěžují, že je nedostatek zaměstnanců, zůstávají poměrně nepružné. Podle průzkumu společnosti 80 procent českých zaměstnavatelů bude vyžadovat, aby většina jejich pracovníků byla na pracovišti po celou dobu pracovní doby. 

V minulém čtvrtletí to bylo 62 procent. Čtrnáct procent předpokládá, že jejich zaměstnanci budou kombinovat práci z domova s prací na pracovišti. Pouze 2 procenta firem předpokládají, že jejich zaměstnanci budou pracovat vzdáleně po většinu pracovní doby. Čtyři procenta českých zaměstnavatelů prozatím neví.

Nutnost přítomnosti na pracovišti roste podle statistik s intenzitou náboru, klesá s rostoucí velikostí organizace, více na ní trvají firmy na Moravě a nejméně v Praze. ManpowerGroup to vysvětluje především tím, že v české ekonomice převažuje výrobní sektor a převážnou přítomnost na pracovišti vyžaduje také obchod a stavebnictví.

U pozic, které jsou tradičně považovány za neflexibilní a musí se vykonávat převážně na pracovišti, se však 60 procent zaměstnavatelů snaží zavést nové možnosti flexibility jako pružnou pracovní dobu a takzvané stlačené týdny či kombinace práce na dálku a práce na pracovišti.

Naopak 40 procent zaměstnavatelů žádné možnosti flexibility nenabídne. 

Schopnost učit se

Pandemie k tomu urychlila trend, kdy na trhu práce zaměstnavatelé požadují čím dál víc měkké dovednosti. „Je zcela evidentní, že v nové rychle se rozvíjející ekonomice, kdy za lidi budou hard dovednosti suplovat systémy, bude kladen větší důraz na měkké dovednosti,“ domnívá se Rezlerová. Podle ní pandemie jen podtrhla klesající zájem lidí o práci ve výrobě, rychlost zavádění robotizace a softwarové automatizace a nutnost rychlé rekvalifikace velkého počtu zaměstnanců.

Poptávané oblasti v rámci měkkých dovedností jsou odpovědnost, spolehlivost a disciplína či schopnost zvládat stres a přizpůsobivost, ale také iniciativnost, logické myšlení či schopnost učit se novým věcem. 

 „Zaměstnavatelé musí lépe přizpůsobit své požadavky nabídce, ale musí rovněž lépe naplňovat potřeby a očekávání pracovníků, kteří jsou stále žádanější. V konkurenci všech ostatních zaměstnavatelů musí přitáhnout, zaujmout, udržet a rozvíjet si ty nejlepší talenty,“ míní Rezlerová.