Mladí operátoři v indických call centrech prý přebírají americký styl života.

Mladí operátoři v indických call centrech prý přebírají americký styl života. | foto: Profimedia.cz

Práce v call centru je divočina, hrozí se Indové

  • 22
Konzervativní Indové bijí na poplach. Zneklidňují je údajné divoké večírky mladých zaměstnanců call center během nočních směn, na kterých není nouze o drogy a sex. Podle mladých lidí ale zbytečně vyvolávají paniku.

Zatímco Američané si stěžují, že jim Indové berou zaměstnání, Indové se obávají o budoucnost mladých zaměstnanců call center. Tito mladí lidé pracují přes noc a vydělávají si mnohokrát více než generace jejich rodičů. To je prý odcizuje od tradičních indických hodnot a láká k americkému stylu života.

Pověsti o divokém životě operátorů call center přiživují i média, která informují o sexu a užívání omamných látek během nočních směn.

Takové chování přisuzují mnozí Indové tomu, že operátoři komunikují s lidmi ze Západu.

"Média všechno zveličují," říká mladý zaměstnanec call centra Vickram. "V Indii mají lidé stále respekt k národním hodnotám," dodal.

S Vickramem souhlasí i další mladí lidé. "Večírky zase nejsou tak časté. Jsme na to příliš unavení po nočních směnách," říká vystudovaný novinář Kshama.

Do Indie umísťuje svá call centra mnoho firem převážně z USA. Důvodem je levná pracovní síla. Zatímco málokterý Američan by pracoval za 450 dolarů měsíčně, v Indii tato částka desetkrát převyšuje průměrnou mzdu.

Zaměstnanci jsou převážně mladí lidé, kteří ovládají angličtinu. Přestože se kvůli posunu času jedná převážně o noční směny, rádi možnosti pracovat v call centru využili. Díky ní se mohli osamostatnit od rodičů, vydělat si peníze a užívat si života v kavárnách, barech a nákupních centrech.

,