Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Další extrém na trhu práce. Volných míst je víc než nezaměstnaných

  • 329
Trh práce směřuje do ještě většího extrému. Lidí bez práce v Česku ubylo na zhruba 243 tisíc, ale hlad firem po zaměstnancích opět vzrostl. Aktuálně úřady práce nabízejí přes 267 tisíc volných pozic. Vůbec poprvé je volných míst víc než nezaměstnaných lidí.

Čistě statisticky by tak práci mohl mít každý. V praxi však požadavky firem neodpovídají vždy kvalifikaci uchazečů.

Za měsíc počet lidí bez práce klesl o 20 810 na 242 798 uchazečů. Za rok se celkové číslo snížilo o více než 84 tisíc osob. Podíl nezaměstnaných osob klesl z 3,5 na 3,2 procenta, uvedl Úřad práce ČR.

Na pracovním trhu tak nadále přituhuje a firmy mají ještě větší problémy se sháněním zaměstnanců. Počet volných míst, které firmy nabízejí, od března stoupl o 13,5 tisíce na 267 107 pozic. To je o 108 tisíce více než před rokem.

„V plném proudu jsou už i sezonní práce, především ve stavebnictví, gastronomii a cestovním ruchu, zemědělství, zahradnictví lesnictví, lázeňství či těžbě. V dubnu také už naplno běží veřejně prospěšné práce, v jejichž rámci probíhají jarní úklidy veřejných prostranství. V následujících měsících by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat,“ uvedla ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

Na druhou stranu se podle ní daří snižovat podíl dlouhodobě nezaměstnaných, to znamená těch, kteří nemají práci déle než jeden rok. Loni v dubnu jich bylo 38,7 procenta, letos počet klesl na 33,9 procenta.

Nejnižší nezaměstnanost (potenciálně oblasti, kde je obtížné sehnat do firem lidi) měly okresy Rychnov nad Kněžnou a Praha-východ (1,2 %), Pelhřimov (1,5 %), Benešov, Jindřichův Hradec, Plzeň-jih, Jičín a Praha-západ (1,6 %).

Nejvyšší podíl nezaměstnaných zaznamenali v okresech Karviná (7,5 %), Most (6,7 %), Ostrava-město (6,2 %), Bruntál (5,9 %), Jeseník (5,8 %), Chomutov (5,7 %), Ústí nad Labem (5,5 %), Znojmo (5,4 %) a Hodonín (5,1 %). Průměrný věk nezaměstnaných byl 43 roků.

Mapa nezaměstnanosti - duben 2018.

A o koho je největší zájem? O dělníky ve výstavbě budov, pomocné i montážní dělníky, uklízeče, pracovníky hotelů, řidiče nákladních vozů a tahačů, skladníky, kuchaře, svářeče i řezače. Poptávka je zejména po technických profesích.

„Dnešní výsledek znamená další pokračování trendu, kdy se firmám budou stále obtížněji hledat vhodní zaměstnanci a stále obtížněji se jim bude uspokojovat poptávka po jejich produktech. Tlaky na růst mezd tak pravděpodobně jen tak neutichnou,“ komentoval výsledek Václav Franče ze společnosti Deloitte.