Staré Ouholice - Rozvodněná Vltava zaplavila 3. června část obce Staré Ouholice

Staré Ouholice - Rozvodněná Vltava zaplavila 3. června část obce Staré Ouholice u Kralup nad Vltavou. | foto: Šimánek VítČTK

Ouholice bojují po staletí s povodněmi, přesto se v nich staví nové domy

  • 116
Příběh Starých Ouholic ilustruje, jak lidé rádi zapomínají na historii a věří, že je vodní živel nezasáhne. Obec zasáhla v roce 2002 povodeň, přesto se v ní nová obydlí staví dál a počet obyvatel roste. Chuť lidí najít si hezké bydlení u vody je totiž silná tak, že dává zapomenout na špatné zkušenosti.

Paní Iva Pavlíková se do Starých Ouholic přistěhovala loni 3. července, koupila zde rodinný dům – v hezké přírodě na slepém rameni Vltavy, kde hnízdí spousta druhů ptactva a kde je klid. Přesně po 11 měsících, toto pondělí, se ona i celá vesnice musely evakuovat a přístupové cesty zaplavila voda.

Historie obce

Historie z webu obce Staré Ouholice jsou spíše nové a moderní – v posledních letech v nich vyrostla téměř padesátka nových domů a ves po staletí bojující s povodněmi... se proměnila v příjemnou obytnou zónu... Pak Vás čeká... cesta mezi poli... do Nových Ouholic... vznikly totiž po povodni v roce 1784, kdy byly původní Velké Ouholice, stojící na břehu Vltavy, zcela zničeny...

Zdroj: http://www.nova-ves.cz/soucasnost.html

"Zažila jsem záplavy do prvního patra v Karlíně v roce 2002 a už jsem to nechtěla nikdy zažít. Než jsme domek koupili, viděla jsem fotky z roku 2002. Uchlácholilo mě potvrzení od Povodí Vltavy, že dům stojí několik centimetrů nad hranicí této stoleté vody," říká. Kdyby věděla, že bude mít na parcele vodu do pasu, do obce by se určitě nestěhovala.

Podobně jako ona se rozhodly desítky jiných. Na pozemku u slepého ramene ve Starých Ouholicích se začalo stavět až po roce 2002, vyrostla tu padesátka nových domů. Proč se ve vsi "po staletí bojující s povodněmi" od roku 2004 počet obyvatel zdvojnásobil?

Lidé totiž mají špatnou paměť a při koupi bytu se spoléhají na informace z realitních kanceláří či z diskusních fór na internetu. I dnes lze najít na webu realitních kanceláří nabídky pozemků v obci. Tisícimetrovou zasíťovanou parcelu s výhledem na řeku, místo vhodné pro milovníky klidu, rybářství, romantiky a pohody, lze pořídit za milion korun.

Jak se rozrůstaly Ouholice

Lidé tak jsou schopni investovat své životní úspory na základě informací z webu a k historii obce příliš nepřihlížejí. "Našli jsme na internetu pěkný baráček na prodej ve vaší vesnici... jen jsme zjistili, že je v povodňové oblasti... Jak často vás to vytápí a bývá to kruté...? A co pojišťovny, dá se vůbec takový barák pojistit?“ ptal se Jan, slovenský zájemce o bydlení, ve fóru na webu obce. "Voda jednou za sto let. Pojišťovny v pohodě," odpovídá mu diskutující Karel.

Vedoucí stavebního odboru v nedalekých Kralupech nad Vltavou Jiří Polák přitom říká, že obec nemá pravomoc v určitých lokalitách stavby zakázat. "Povodí Vltavy spočítalo aktivní záplavovou zónu a určuje, že je tam možné stavět. Když dá souhlasné stanovisko, nemáme jinou možnost než stavbu povolit," říká Polák.

Novousedlíci si v Ouholicích podle něj bydlení zvelebují – žádají povolení na zahradní domky, bazény, posezení s grilem – a záplavu rozhodně nečekali.

Vinu za velkou vodu místní kladou politikům, kteří špatně načasovali upouštění vody z vltavské kaskády. "Začali upouštět kaskádu pozdě a nás to pak zatopilo jako myši," stěžuje si Jana Uhrová, starostka Nové Vsi u Mělníka, pod kterou Staré Ouholice a další čtyři obce patří.

Stavby na záplavových územích řeší Politika územního rozvoje České republiky z roku 2008. Podle ní by místní úřady měly vymezovat zastavitelné plochy v záplavových územích a umisťovat do nich veřejnou infrastrukturu jen ve zcela výjimečných a zvlášť odůvodněných případech. Rozhodnutí však zůstává na nich.