Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny. Budou mít logistické problémy

Mrazáky pro zmrzliny od výrobců po prodejce jsou podle tuzemských zákonů nastavené na -18 °C. Nadnárodní koncern Unilever, který v Česku prodává značky Algida, Magnum, Míša nebo Ben & Jerry’s, na konci loňského roku navrhl zvýšení těchto teplot na -12 °C. Ušetřil by na tom dost peněz.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Kulinární studio MAFRA

Už před časem se koncernu povedlo prostřednictvím změn receptur produktů dosáhnout toho, že je možné je uchovávat v teplejších prostorách. Oproti minulosti se v nich totiž vytváří více ledu. Firma o změnu usiluje na všech trzích, protože se zvýšením teplot klesne energetická náročnost na chlazení až o čtvrtinu.

Globálně již zveřejnila patenty na potenciální změny složení zmrzlin, aby k podobným úpravám přesvědčila i konkurenční firmy. „Výzkum provedený v anglickém Colworthu, globálním výzkumném a vývojovém centru zmrzliny Unilever, a dva pilotní projekty v Německu potvrdily snížení energetické spotřeby přibližně o čtvrtinu na jedno zařízení. Tato inovace není šetrnější pouze k životnímu prostředí, ale také přináší nižší provozní náklady prodejen,“ tvrdí Unilever.

Farmáři budou kvůli obchodu řešit emise, děsí je papírování

Stát se změnám a priori nebrání, říká mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Připomíná však, že v Česku mražené krémy musejí být uchovávané při -18 °C. „Je standardním procesem, že při novelizaci předpisů jsou zváženy všechny obdržené a odůvodněné podněty,“ dodal mluvčí.

Potravinářská komora ČR soudí, že by podobný krok byl obtížný, protože se zmrzlinami se skladují také jiné potraviny, které -18 °C potřebují. Emise z energie putující do mrazáků představují zhruba desetinu emisí skleníkových plynů firmy, jejich snížení proto není zanedbatelné. Přesto by bylo podle vyjádření mluvčího firmy potřeba zajistit, aby zmrzlina i po změně receptury tála podobně rychle jako dřív a aby stejně smáčela celá ústa. Chuť pro spotřebitele musí zůstat stejná.

Změny nad úsporami

Tomáš Potůček z Mrazírenské sekce potravinářské komory upozorňuje, že skladování při -18 °C má své opodstatnění kvůli zajištění dostatečně dlouhé trvanlivosti. „Limitujícími faktory jsou jak chemické změny, jako je například žluknutí, enzymové změny, tedy ztráta barev nebo vitaminů, i mikrobiální změny, jako je růst plísní,“ vysvětluje.

Různé skupiny potravin těmto změnám podléhají různě rychle. Logistický řetězec je podle něj nastavený právě na -18 °C, což je teplota, která stačí pro uchování většiny potravin. Na druhou stranu je jasné, že naopak další snížení teploty by prodloužilo trvanlivost jídla.

Zvýšení teploty by mělo smysl pouze za předpokladu existence odděleného logistického řetězce.

Tomáš Potůček, Potravinářská komora ČR

„Je však obvyklé, že dopravovány a skladovány jsou hluboce zmrazené potraviny společně. Legislativně limitovaná teplota je tedy kompromisem mezi různými sektory a usnadňuje distribuci a obchod s takto upravenými potravinami,“ uvádí Potůček. Pokud by se teplota zvýšila z -18 °C na -12 °C, došlo by ke komplikacím pro logistiku, a to nejenom v mezinárodním obchodu.

Zlevnění potravin brání podle obchodníků hlášení dovozů, možná dočká změny

„Zvýšení teploty by mělo smysl pouze za předpokladu existence odděleného logistického řetězce. Ekonomické a environmentální náklady budování takového řešení jen pro jeden typ zmrzliny by zřejmě převýšily energetické úspory,“ soudí Potůček.

Podle průzkumu společnosti NIQ si v sezoně končící loňským únorem Češi koupili 44,4 milionu litrů zmrzliny, stála je 5,2 miliardy korun. Spotřeba se tak zvýšila v objemu o více než devět procent, tržby vzrostly o 17,2 procenta.

Autor:

Loď, která zničila most v Baltimoru, odtáhli do přístavu

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

Orbán chce v Budapešti vystavět malou Dubaj. Pomoci mají arabské peníze

25. května 2024

Maďarská vláda plánuje v hlavním městě Budapešti postavit malou Dubaj. Moderní výstavba výškových...

Levné čínské zboží zaplavuje Unii. Němci tlačí na revizi celní politiky

25. května 2024

Německo usiluje o zrušení daňové úlevy, která zejména čínským e-shopům umožňuje prodávat své...

Polsko zvažuje zkrácení pracovního týdne na 35 hodin, nebo volné pátky

25. května 2024  8:45

Polské ministerstvo práce a sociálních věcí analyzuje dva návrhy na zkrácení pracovního týdne,...

Člověk při nákupu nedokáže vnímat více než sedm věcí, vysvětluje expert

25. května 2024

Premium Žádný obchod není postavený nahodile, každé zboží v regálech má své místo. Aby obchodník efektivně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...