Potraviny jsou a budou, ujišťují zemědělci a potravináři

  • 13
V České republice není problém zajistit zásobování potravinami. Ujišťují o tom zemědělci a potravináři. Není ani znám případ nákazy v žádném z výrobních podniků. Problémem je nedostatek ochranných pomůcek v sektoru. To se týká také oblasti obchodu.

Řekli to potravináři a zemědělci na tiskové konferenci k dopadům pandemie koronaviru. „Potraviny jsou a budou,“ ubezpečil Martin Pýcha, šéf Zemědělského Svazu ČR.

Svaz svolal na konferenci média, která v pozvánce informoval o tom, že dle jeho průzkumu velká část producentů potravin a zemědělců může mít problémy s nedostatkem pracovníků. „Podle aktuálního průzkumu může mít problémy se zajištěním produkce z důvodu náhlého nedostatku pracovníků až 2/3 producentů,“ uvedl v pozvánce Zemědělský svaz ČR.

Na konferenci však uvedl, že se to nepotvrdilo.

„Zatím nemáme signál, že by některý podnik nebyl schopen vyrábět. Zatím všechno běží v pohodě, ale pracovníci jsou vystresovaní,“ řekl Martin Pýcha v živém přenosu. Z 320 zemědělských a potravinářských podniků se jen pět potýká s karanténními opatřeními.

Drobný problém vznikl ráno po uzavření obcí na Olomoucku, která je jedním z hlavních center v zemi pro produkci mléka. Hygienici v pondělí ráno nařídili uzavřít 19 obcí v regionu kvůli rychlému šíření koronaviru.

„Se státem řešíme některé technické záležitosti. V uzavřených obcích na Olomoucku nám nechtějí pustit kamion pro svoz mléka,“ popsal Pýcha. Největší plošný problém v sektoru je však nedostatek ochranných pomůcek. „Je to společné pro zemědělce, potravináře i obchod. Kdyby byl pracovník živočišné výroby nakažen, musí řešit, jak zajistit chod. Krávy musíme dojit a krmit každý den,“ dodal Pýcha.

Podniky také řeší, jak zajistit dostatek pracovníků. Z těch zahraničních hojně zaměstnávají Ukrajince. Stát však přislíbil výjimku pro zajišťování a automatické prodlužování víz, která končí.

Dana Večeřová, předsedkyně Potravinářské komory ČR, uvedla, že pokud jde o riziko nákazy, jsou potravináři hned ve druhé linii po zdravotnících, policistech či hasičích.

Apelovala na spotřebitele, aby mírnili své nákupní chování. „Žádnou paniku, všeho je dost. Ať lidé nekupují do zásoby. Nerada bych viděla, že se to bude později vyhazovat. To podle mě reálně hrozí,“ dodala.

Ohrožen není ani prodej „ze dvora“. Nebude tak žádný problém dojet si například na statek pro pytel brambor. Velké hloučky lidí tam nebývají.

Vláda i obchodníci v posledních dnech ujišťovali, že potravin je dost a nehrozí jejich akutní nedostatek. Zároveň varovali před nákupní panikou. Výpadky některého sortimentu v obchodech jsou dočasné kvůli obrovské poptávce.