Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

U Prahy vyrábí knedlíky už deset let. Teď chce přes internet dobýt německý trh

Po zhruba deseti letech od vzniku firmy Knedlíky Láznička začíná její jednatel Vladimír Zikmunda přemýšlet o expanzi společnosti z pražských Petrovic. Zatím rostla o desítky procent ročně, letos by měla mít obrat kolem 15 milionů korun. Do budoucna ale můžou tržby razantně vzrůst, až se internetový prodejce Rohlík.cz aklimatizuje v Německu.
Šéfkuchař Petr Kosiner (vlevo) a jednatel firmy Knedlíky Láznička Vladimír...

Šéfkuchař Petr Kosiner (vlevo) a jednatel firmy Knedlíky Láznička Vladimír Zikmunda | foto: Knedlíky Láznička

Pak plánuje skrze něj dovážet na tento trh tři druhy knedlíků připravených pro tamní chuťové pohárky, tedy bramborové koule, karlovarské koule a měšťanské houskové knedlíky, které jsou laděné jako příloha k pečeni.

Prodeje zboží v Německu by měly začít do dvou let, firma je ale podle něj připravená jak prostory, tak strojovou výbavou na rozšíření. Nemá ani problém s hledáním kuchařského personálu. „Máme rezervu zájemců o práci,“ vysvětluje Zikmunda.

Nikdy bych do knedlíku nedal éčka, říká kuchař, který jich ovládá více než sto

Skrze Rohlík.cz již společnost prodává většinu své produkce, v covidových letech šlo dokonce o více než 70 procent výrobků. Zbytek prodává většinou skrze catering nebo do restaurací. „V covidových letech šly dodávky pro restaurace k nule,“ vysvětluje společnost. Aktuálně má v nabídce online supermarketu přes 20 výrobků, za léta od svého vzniku ale vyzkoušela produkci zhruba 250 typů knedlíků.

Dobré a už i zdravé

Podle Zikmundy byly ještě před desetiletím považovány knedlíky za něco nemoderního, nezdravého a nepříliš dobrého, za čímž stála kvalita zboží nabízená v maloobchodní síti, ale často i v restauračních podnicích. „My jsme začali s tím, že budeme dělat knedlíky stejně dobré nebo lepší než domácí, což ze začátku naráželo na velikou skepsi,“ uvedl. Podle něj se částečně přerušilo mezigenerační učení základních receptur, kdy se znalost přípravy dědila v rodinách z matky na dceru.

Nejvíce se podle šéfkuchaře firmy Petra Kosinera prodávají klasické přílohové knedlíky – tedy bramborové a houskové. Díky kuchařskému umění zaměstnanců firmy si ale lidé mohli pochutnat i na historické kuchyni nebo na jídlech, která jsou už blíže dnešní definici zdravé výživy. Firma tak vyráběla svatební mandlové knedlíky, perníkové šachovnicové knedlíky, ale také dýňové nočky s chilli papričkami, květákové šušle, brokolicové špalíčky nebo rýžové knedlíčky se zeleninou. Výjimkou pak nejsou ani recepty z luštěnin, například z červené čočky.

Mezi nejdivočejší recepty zařazuje Zikmunda inspiraci středomořskou kuchyní, kdy se do výroby pro obarvení používal sépiový inkoust. Tyto receptury jsou podle něj zajímavé, ale komerční potenciál příliš nemají. Kosiner si pak vyzkoušel obrácené pokrmy, například svíčkovou se slaninou v houskovém knedlíku, kdy se maso se slaninou uzavře v kynutém těstě.

Sezonní nabídka jen v sezoně

Kladem výrobků je podle Zikmundy čerstvě umletá mouka. „Ta k nám jde přímo z mlýna a my ji spotřebujeme do dvou dnů od umletí,“ vysvětluje. Smlouvu tak má firma přímo s mlynáři, tuto kvalitu běžný spotřebitel, snad kromě některých případů na farmářských trzích, nezvládne sehnat. V maloobchodě je mouka konzervovaná, aby vydržela na pultech i dva roky, což je podle něj už obrovský rozdíl ve výsledné kvalitě.

Firma si také peče vlastní pečivo do houskových knedlíků a do ovocných knedlíků používá kusové ovoce, nikoliv marmelády. Důležitým aspektem je také sezonní nabídka doopravdy v sezoně, což platí zejména o jahodových knedlících. „Používáme jahody z Kunratic a jahodové knedlíky nabízíme pouze šest týdnů v roce,“ sdělil.

Firma zkoušela i prodej skrze farmářské trhy, který ale příliš nefungoval kvůli přerušování teplotního řetězce. „Když si paní strčí knedlíky s uzeným masem v 35stupňovém vedru do tašky a má je tam poté dvě hodiny, tak není možné garantovat rozumnou kvalitu,“ uzavřel.

Mařiče a obří fény jsou ekonesmysl, řešením jsou baterie, říká expert

Nejčtenější

V Česku otevírá pobočku nový řetězec. Slibuje velké porce zdravého jídla

Po několika odložených startech vstupuje na český trh řetězec se zdravým jídlem. V přízemí pražského centra Máj Národní se prvním zákazníkům otevře dean&david v pondělí 27. ledna. Německý řetězec...

Čisté a hrubé příjmy v Evropě: Kypr, Česko i Slovensko překvapují

Poměr mezi hrubou a čistou mzdou je v jednotlivých státech Evropy odlišný. Odlišné příjmy kvůli rozdílným daňovým systémům náleží nesezdaným osobám bez potomků, manželským párům s potomky i bez nich....

Nejchudší stát Spojených států je blízko k překonání HDP Německa

Hrubý domácí produkt (HDP) na obyvatele nejchudšího státu USA Mississippi je vyšší než hrubý domácí produkt pěti největších evropských ekonomik s výjimkou Německa. I Německu však těsně konkuruje....

Ve 43 letech zemřel Jindřich Kadrnka, velký muž a osobnost moravských vinařů

Neustále sršel nápady a pozitivní energií. Zcela žil pěstováním vinné révy a výrobou vína. Jindřich Kadrnka z Březí u Mikulova si vydobyl jméno i mezi ostatními vinaři. Předloni dokonce získal rovnou...

Ředitel Strabagu Haselsteiner zemřel nečekaně ve věku 44 let

Ve čtyřiačtyřiceti letech nečekaně zemřel generální ředitel rakouské stavební skupiny Strabag Klemens Haselsteiner. Firma to oznámila v pátek večer „s velkým šokem“.

Hospody v Británii zejí v lednu prázdnotou. Barmani z nudy točí videa a baví sítě

Hospody a restaurace ve Velké Británii zejí během ledna prázdnotou. Nepříliš ideální trend, který trápí tamní restauratéry, zahltil i sociální sítě. Videa prázdných barů a restaurací se v rámci...

26. ledna 2025

Zavíráme! Vše musí pryč! Podvodníci s „končícím eshopem“ lákají z lidí peníze

Šmejdi jsou často o krok napřed a vymýšlí neustálé finty, jak vytáhnout z lidí peníze. Aktuálním trendem jsou „masivní výprodeje“, které pořádají „končící e-shopy“.

26. ledna 2025

Blockchain spasí USA, myslí si Musk. Chce ho na osekání vládních nákladů

Elon Musk zkoumá, jak by se technologie blockchainu dala použít pro zefektivnění práce amerických úřadů. Muž, který vede nový úřad pro efektivitu státní správy (DOGE), o ní vede rozhovory s...

25. ledna 2025  18:02

Česká skupina Solek zprovoznila v Chile svou největší solární elektrárnu

Česká skupina Solek zprovoznila v Chile fotovoltaický park o rozloze 121 hektarů, který bude vyrábět energii pro 23 tisíc domácností. Projekt Leyda má výkon 95,2 megawattu (MW), je tak asi...

25. ledna 2025

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Babišová s Bartošem čekají dítě. Nebylo to plánované, ale těšíme se, říkají

A je to venku! Herec Kryštof Bartoš (32) bude otcem. Maminkou očekávaného dítěte je jeho partnerka, herečka Martina...

V Česku otevírá pobočku nový řetězec. Slibuje velké porce zdravého jídla

Po několika odložených startech vstupuje na český trh řetězec se zdravým jídlem. V přízemí pražského centra Máj Národní...

Po otcově smrti přišlo peklo. Prohrál jsem vše, říká syn Josefa Vinkláře

Herečka a spisovatelka Ivanka Devátá (89) vydala loni knihu s názvem Můj příšerný syn a její hlavní hrdina Adam Vinklář...

Čisté a hrubé příjmy v Evropě: Kypr, Česko i Slovensko překvapují

Poměr mezi hrubou a čistou mzdou je v jednotlivých státech Evropy odlišný. Odlišné příjmy kvůli rozdílným daňovým...

Soaking: sexuální praktika, která je příliš bizarní, aby byla reálná

Virální, bizarně kreativní, legrační. Sexuální praktika soaking uhranula internet, fascinuje. Slouží jako nástroj...