Úřad aktuálně prošetřuje cenotvorbu u zemědělců, potravinářů i obchodníků u pěti komodit od roku 2018. Zaměřil se na kuřecí maso, mléko, vejce, mouku a máslo. Ceny pět let zpětně zkoumá kvůli tomu, že v posledních letech není v Česku normální situace ohledně cenotvorby – a to nejdřív kvůli koronavirové pandemii a nyní bezprecedentní inflaci.
Zkoumaných pět druhů potravin je podle Mlsny pro spotřebitele nezbytných. Úřad oslovil několik set firem, které mu nyní posílají měsíční výpisy cenového vývoje, výsledky chce prezentovat nejpozději v polovině května. Podle něj ale za vysokými cenami stojí spíš souběh mnoha různých vlivů.
Potraviny jsou drahé, ale strop na ceny by narušil trh, řekl ministr poslancům![]() |
Mlsna zdůraznil, že samotné dominantní postavení na trhu není škodlivé. „Škodlivosti nastupuje až ve chvíli, kdy to někdo zneužije. Například nařizuje excesivní ceny, tlačí na dodavatele nebo odběratele jako kdyby neměl konkurenci,“ doplnil.
Komise bude jednat o kontrolách
O situace by měla jednat ve čtvrtek podruhé meziresortní komise, kde zasedají zástupci ministerstev zemědělství, financí, průmyslu a obchod, ale také Národní ekonomické rady vlády nebo Úřadu vlády ČR. Po posledním jednání podal ministr Nekula kvůli cenám cukru podnět právě ÚOHS.
Vejce v lednu meziročně zdražily o 92 procent, v Česku pak procentuálně nejvíc v celé EU. Marže obchodů podle Nekuly odpovídají výši, jako kdyby prodejci chovali slepice přímo na regálech. Už dříve pak podal oznámení kvůli cenám cukru.
Ministerstvo průmyslu na úterním jednání výboru uvedlo, že Česká obchodní inspekce dohromady se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí provedly v minulém týdnu 250 kontrol, výsledky ale zatím ještě nejsou známé.