Inspekce se na kontrolu máku vydala cíleně. Měla totiž signály o tom, že někteří výrobci mohou mísit potravinářský mák s levnějším technickým, který není určen primárně pro spotřebu, ale pro farmaceutickou výrobu.
Ze 24 šarží, které odebrala, našla nadlimitní hodnoty opiového alkaloidu morfinu u dvou vzorků. Jednalo se o výrobek společnosti Encinger z Bratislavy, který kontroloři našli v provozovně Aholdu, a o výrobek firmy Essa z Českých Budějovic odebraný v provozovně Jednota, spotřební družstvo Plasy.
V prvním vzorku analýza odhalila koncentraci morfinu v množství 78,8 mg/kg a v druhém vzorku bylo 88,1 mg/kg látky. Ministerstvo zdravotnictví přitom povoluje limit 43 miligramů na kilogram. Vyšší koncentraci považuje za nebezpečnou.
"Nařídili jsme prodejcům neprodleně stáhnout závadné šarže potraviny z tržní sítě a s povinnými osobami zahájíme správní řízení o uložení sankce," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Inspekce podle něj dále také zakázala uvádět do oběhu tři nekvalitní šarže máku. Mák v jedné z nich obsahoval nečistoty, druhý měl nepříjemnou hořkou chuť a třetí měl nepřirozeně zbarvená semena.