„Velké problémy mají samozřejmě závody, které jsou technologicky specializovány na výrobu gastro balení. Tam může dojít k propadu až 80 procent odbytu, u ostatních se podle velikosti a zaměření jedná o 30 až 50 procent,“ řekla Večeřová.
Problémy mělo mnoho firem podle ní už před zavřením gastronomických provozů, kdy odběratelé odmítli kvůli budoucímu zavření provozu převzít objednávky. „Navíc je čtvrté čtvrtletí v řadě sektorů potravinářského průmyslu odbytově nejdůležitější, asi 40 procent ročního objemu. Tedy mnohonásobně vyšší než na jaře, kdy již bylo v ČR kvůli pandemii hospodářství významně omezeno,“ vysvětlila.
Podle ní zemědělci a potravináři musí neustále pracovat a zásobovat obchody, nemohou si dovolit provozy uzavřít. „I zde tedy vznikl problém s uzavřením prvního stupně základních škol, kdy řada pracovnic musela zůstat doma na ošetřovném a chybí ve výrobě. Pokud jde o pozice operátorů linek, ty jsou vysoce specializované a nelze je jednoduše nahradit,“ uzavřela.
Kvůli nepříznivému vývoji koronavirové epidemie platí od středy v celém Česku zpřísněná protiepidemická opatření. Všechny školy od základních po vysoké přešly na distanční výuku kromě tříd pro děti se speciálními potřebami. Uzavřeny jsou restaurace, bary, kluby, zakázány jsou kulturní i sportovní akce. Shromažďovat se lidé mohou maximálně po šesti.
PIVO | 250 milionů Kč týdně |
---|---|
LIHOVINY | 85 procent (pouze za říjen, listopad a prosinec bude ještě horší) |
MASO | podle velikosti podniku 25 až 50 procent |
MLÉKO | 30 procent |
MINERÁLNÍ VODY | 50 milionů Kč týdně |
VÍNO | 30 až 35 procent |
PEKAŘSKÉ VÝROBKY | podle typu pekárny 15 až 35 procent |
NEALKOHOLICKÉ NÁPOJE | 25 až 50 procent |
RYBY | 40 000 – 300 000 Kč týdně u jednotlivých podniků. Pokud bude uzavření gastra pokračovat, ztráty v listopadu a prosinci výrazně narostou |
Zdroj: Potravinářská komora ČR |