Loni v lednu zavřela inspekce šest provozů, před dvěma lety 15, před třemi lety deset a před čtyřmi lety 13. „Provozy jsme uzavírali za závažná porušení hygienických předpisů,“ uvedl mluvčí úřadu Pavel Kopřiva.
V lednu 2022 inspekční kontrolou neprošlo 21 provozoven po celé republice, mezi nimi byly restaurace, bary, maloobchodní prodejny i výrobní podniky.
Podle inspekce by provozovatelé neměli podceňovat průběžnou údržbu. Inspektoři provoz zavírají tehdy, když stav zjištěný kontrolou neumožňuje zaručit bezpečnost potravin nebo pokrmů a může to ohrozit zdraví zákazníků.
Zdaleka nejčastějším důvodem k uzavření byla letos nezvládnutá prevence výskytu škůdců, zejména hlodavců. Kontrola v prodejnách nebo zázemí zjistila výskyt myšího trusu, od myší ožrané potraviny a v některých případech i výskyt mrtvých nebo živých myší.
Inspekce zavřela pekárnu plnou myšího trusu, byl v přepravkách i na stolech |
Přítomnost škůdců a jejich exkrementů představuje závažné riziko mimo jiné proto, že kontaminované mohou být i potraviny, na kterých nejsou stopy působení škůdců patrné.
K dalším častým prohřeškům patří dlouhodobě zanedbaný úklid – znečištěné podlahy a prodejní regály, výskyt plísní v provozovně nebo v chladicích zařízeních, skladování předmětů nesouvisejících s prodejem potravin, nezvládnutý odvoz odpadu a další nedostatky.
Pokud chce provozovatel znovu otevřít, musí všechny nedostatky odstranit a inspektoři provedou opakovanou kontrolu. Zároveň zahajují správní řízení o uložení pokuty.
23. června 2021 |