Nejvíc poboček zavře pošta v Praze a Ostravě, ukazuje pracovní seznam

  15:38aktualizováno  20:17
Desítky poboček uzavře Česká pošta ve všech větších městech. Například 35 v Praze nebo 27 v Ostravě. Tak má podle informací, které zveřejnil server Seznam Zprávy vypadat zeštíhlování sítě České pošty. Ta v současnosti provozuje 3 200 poboček, vedení státního podniku chce jejich počty ale k 1. červenci snížit zhruba o tři stovky.
Společnost zaměstnává zhruba 25 tisíc lidí. To je necelých 240 zaměstnanců na...

Společnost zaměstnává zhruba 25 tisíc lidí. To je necelých 240 zaměstnanců na 100 tisíc obyvatel. | foto: ČTK

V pracovní verzi dokumentu zveřejněné webem Seznam Zprávy připadá největší počet zavřených poboček na krajská města. Dopady ale pocítí třeba i Kladno, Opava či Karviná se čtyřmi uzavřenými pobočkami, nebo Havířov s pěti.

„I po zrušení tří set poboček bude mít Česká republika nejvíce pošt na deset tisíc obyvatel ze všech zemí Evropské unie. Stále budeme mít zcela unikátní obrovskou poštovní síť,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan. Odpoledne na Twitteru uvedl, že pošta ve čtvrtek starostům sdělí, které pobočky se budou rušit. Návrh snížení počtu provozovaných pošt musí ještě schválit vláda, podle Rakušana to bude zřejmě příští týden.

„Slíbil jsem, že starostové budou první, kdo se dozví, která pobočka pošty se u nich bude rušit. A protože dílčí informace unikají do médií, požádal jsem poštu, aby tuto informaci starostům sdělila už dnes,“ uvedl Rakušan. Starostové dostanou zprávu do datové schránky. V pondělí pak pošta na tiskové konferenci detailně popíše, jak se výběr rušených poboček uskutečnil.

Podle Rakušana budou zástupci České pošty mluvit s každým starostou, jehož města nebo obce se rušení poboček týká. Pokud narazí na okolnosti, které při rozhodování a uzavření pobočky nebyly známé, mohou rozhodnutí přehodnotit, sdělil ministr. „Např. pokud město má v nějakém území rozsáhlé rozvojové plány. Předpokládám ale, že půjde o výjimečné případy,“ dodal.

Podle informací MF DNES je mezi kandidáty na ukončení provozu třeba i přepážka ve svitavském Lačnově.

Podle mluvčího České pošty Matyáše Vitíka podnik zatím nebude komentovat jednotlivá místa, kterých by se mohla restrukturalizace dotknout. „Čekáme na vypořádání připomínek Českého telekomunikačního úřadu do té doby, než budou jasné nové parametry, seznam nebudeme zveřejňovat. Tedy nemůžu komentovat jednotlivé obce,“ uvedl v odpovědi pro MF DNES a obdobně se vyjádřil i k tabulce zveřejněné Seznamem.

Nervozita mezi pošťáky. Prosakují první adresy, kde pobočky pošty končí

Na seznam rušených pošt netrpělivě čekají starostové a hejtmani po celé republice. Podle ČTÚ je minimální počet poboček stanovený na 3 200 tak, aby byly pro každého obyvatele nejdále dva kilometry od jeho bydliště vzdušnou čarou. Nově by se podle návrhu telekomunikačního úřadu počet poboček měl snížit na 2 900 a vzdálenost naopak zvýšit na tři kilometry.

Počty uzavřených pošt v krajích

Hlavní město Praha 35

Jihočeský 18

Jihomoravský 22

Karlovarský 13

Královéhradecký 16

Liberecký 12

Moravskoslezský 56

Olomoucký 20

Pardubický 14

Plzeňský 22

Středočeský 24

Ústecký 27

Vysočina 8

Zlínský 13

Česká pošta v souvislosti se snižováním počtu poboček rozdá výpovědi zhruba 1 600 zaměstnanců. Další z 2 269 rušených míst jsou neobsazená. Na pracovněprávní stránku podávání výpovědí a dodržování stanovených kritérií propouštění budou dohlížet odboráři České pošty.

Rakušan si odpoledne na únik informací kolem rušení poboček postěžoval. „Pošta chtěla seznam rušených poboček zveřejnit ve chvíli, kdy to bude schváleno vládou. To mělo být příští týden. Nicméně dnešní únik do médií způsobil změnu našeho postoje,“ řekl Rakušan.

Jak upřesnil, ještě dnes management České pošty rozešle do všech měst a obcí, kterých se rušení poboček České pošty týká, informativní datovou zprávu. Učiní tak proto, že vláda dala starostkám a starostům slib, že budou první, kdo se o rušení poboček v jejich sídlech dozví.

„Příští týden vyrazí management České pošty do terénu a všechny starosty, primátory a hejtmany, kterých se to týká, se situací seznámí a dopodrobna je bude informovat,“ dodal Rakušan.

Jak to bude vypadat po jednotlivých městech?

Tři pobočky mají skončit například v Chrudimi. Starosta František Pilný (ANO) považuje návrh za „nehoráznost“. Zatím neví, kterých poboček se to bude týkat, ale snížení ze čtyř na jednu je podle něj neudržitelné.

„I kdyby zůstala hlavní pošta na Resselově náměstí, nemůže to zvládnout, už teď se tam ve špičce tvoří dlouhé fronty. Další pošta na sídlišti U Stadionu má spádovost asi 8 000 obyvatel, pobočka Na Šancích 5 000 obyvatel a v Medlešicích 1 000 lidí. Na hlavní poště by se zdvojnásobil počet zákazníků, to je mimo její možnosti,“ řekl Pilný.

Také podle primátorky Karlových Varů Andrey Pfeffer Ferklové (ANO) je návrh na zrušení čtyř z osmi poboček ve městě nehorázný. „To je prostě moc. Jsme město starších obyvatel a navíc položené v kopcích. Není tak jednoduché pro starší lidi si dojít nebo dojet třeba na kole na poštu. Chápu, že se s Českou poštou musí něco udělat, ale ne takto,“ uvedla primátorka.

Pokud by podle ní přišla pošta s plánem dřív, bylo by možné jednat, například najít levnější řešení pronájmů prostor nebo přizpůsobit linky MHD tak, aby vozily občany na zbývající pobočky.

S radnicí Hradce Králové podle vedení města pošta nejednala. „Zatím víme jen z médií, že těchto rušených poboček má být sedm, což je polovina všech hradeckých pošt. Zcela jistě to bude znamenat pro řadu obyvatel našeho města komplikaci, především pro starší generaci. Jakmile budeme mít k dispozici seznam konkrétních pošt, pokusíme se vyvolat jednání s Českou poštou či ministerstvem,“ řekla primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).

V Jihlavě by se měly zrušit dvě pobočky ze šesti. „Víme o tom jen přes novináře,“ řekl ve čtvrtek radní David Beke (ODS). „Dokud bude nutnost využívat služeb České pošty, musí její pobočky zůstat v dosahu i hůře se pohybujícím občanům. Pokud by mělo jít jen o tupé škrty, budeme striktně proti,“ uvedl. Také představitelé Brna, Liberce nebo Ostravy ČTK sdělili, že zatím mají informace jen z médií.

Rušením poboček chce pošta snížit ztrátu. Ta za loňský rok dosahuje 1,5 miliardy korun. Pokud by nepřijala úsporná opatření, skončila by letos v insolvenci.

Zrušení poboček je jedním z prvních kroků chystané transformace České pošty. Během dvou let by se měla rozdělit na státní podnik provozující pobočky, které poskytují základní poštovní a finanční služby, a komerční akciovou společnost nabízející balíkové a logistické služby. Celý proces má být hotový v roce 2025 a vyjde na víc než osm miliard Kč.

8. března 2023

Autoři: , ,
  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Osm incidentů za dva týdny. Co se děje s letadly společnosti United Airlines

19. března 2024  11:28

Požár motoru způsobený nasátým plastovým obalem, ztráta pneumatiky krátce po startu nebo sjetí...

Trest pro exšéfa zadlužené Evergrande. Doživotně nesmí obchodovat s akciemi

19. března 2024  10:09

Chuej Kcha Jen, šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande, má celoživotní zákaz...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila sazbu

19. března 2024  6:37,  aktualizováno  8:10

Japonská centrální banka (BOJ) v úterý podle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných...

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...