Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vystoupil 26. listopadu 2020 v Praze na...

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) vystoupil 26. listopadu 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání s generálním ředitelem České pošty Romanem Knapem o plánovaném propouštění ve státním podniku. | foto: ČTK

Pošta žádá stát o tři čtvrtě miliardy. Tolik činí její ztráty kvůli covidu

  • 36
Českou poštu stálo zajištění služeb během epidemie koronaviru 750 milionů korun navíc. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) kvůli tomu požádá premiéra Andreje Babiše a ministryni financí Alenu Schillerovou (oba ANO) o státní kompenzaci. Hamáček to řekl po čtvrtečním jednání s vedením pošty.

Dodatečné náklady 470 milionů korun vznikly podle generálního ředitele České pošty Romana Knapa na jaře, zbytek připadá na podzimní vlnu. I přes případnou kompenzaci těchto výdajů bude podnik letos hospodařit se ztrátou, což souvisí s klesajícím počtem listovních zásilek i jen částečnou úhradou nákladů na univerzální službu státem.

Pošta zruší téměř 2 400 pracovních míst, Hamáček chce vysvětlení

Pošta plánuje k 1. březnu propustit zhruba 1 500 lidí. Z toho z provozních pozic by mělo odejít asi 700 zaměstnanců. Okolo 400 lidí pošta nabídne rekvalifikaci do rostoucího segmentu balíkových služeb. Vedle toho odejde 200 lidí do důchodu, 200 pracovníků odejde z administrativy a 400 propouštěných budou tvořit nepoštovní zaměstnanci. Celkově pošta zaměstnává 27,5 tisíce lidí a podle Knapa jí v posledních letech přirozeným způsobem opustily asi 3 000 lidí.

V současnosti na poště pokračuje kolektivní vyjednávání o mzdách na příští rok. Podnik pracuje s návrhem na růst mezd o pět procent, tedy stejně jako loni. Podle předsedkyně největších odborů na poště Jindřišky Budweiserové odboráři věří, že návrhy nejsou konečné. Podotkla, že průměrný plat na poště je o 7 000 korun nižší než průměrná mzda v ČR. Odborům se nelíbí ani masivní rušení pracovních pozic a budou požadovat sociálně citlivý přístup. Průměrná mzda v Česku ve druhém čtvrtletí byla 34 271 korun.

Česká pošta provozuje 3 200 vlastních nebo partnerských poboček. Loni vykázala ztrátu 363 milionů korun. Do roku 2021 se chce podnik vrátit k zisku v řádu desítek milionů korun a zvýšit tržby o desetinu ze stávajících 18,8 miliardy korun.

,