Láska, vztah, děti, dítě, matka

Láska, vztah, děti, dítě, matka | foto: Profimedia.cz

Poslanci rozdávali podpory, rodiče dostanou 7600

  • 251
Sněmovna potvrdila zvýšení rodičovského příspěvku. Od ledna se zdvojnásobí. Rodiče pečující o dítě do čtyř let dostanou zhruba 7600 korun měsíčně. Dnes příspěvek činí asi 3 700 korun.

ČTĚTE TAKÉ:
Sněmovna odhlasovala vyšší porodné i pastelkovné

"Není pochyb, že je to předvolební populistické heslo, ale je to krok správným směrem. Spustí zadržované mateřství žen ze středněpříjmových vrstev," řekl už dříve na adresu výrazného zvýšení rodičovského příspěvku senátor za Sdružení nezávislých kandidátů Josef Novotný.

Příspěvek, který bude znamenat pořádnou zkoušku pro státní rozpočet, před volbami ve Sněmovně nenašel odpůrce. Pro Senátem vrácenou předlohu hlasovalo 137 zákonodárců. Proti byli pouze dva.

Sociální demokraté původně varovali před dopadem návrhu na státní rozpočet - vyžádá si asi 12 miliard ročně. Když ale zjistili, že návrh i díky hlasům ODS a KSČM stejně uspěje, byli i oni pro, uvedla ČTK. Zákon ještě musí posoudit prezident.

Méně dávek
Rodičovský příspěvek ale nebyl zdaleka jedinou podporou, kterou se poslanci zabývali. Zákonodárci schválili normu, která zužuje počet dávek sociální péče.

Sněmovna po akceptování několika formulací Senátu znovu přijala zákon o hmotné  nouzi. Do budoucna mají být místo současných 27 dávek pouze tři - příspěvek na  živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc.

Norma navazuje na zákon o životním a existenčním minimu. Řeší poskytování dávek  pro nejchudší. Podporuje ty, kteří si aktivně hledají zaměstnání. Pokud člověk  odmítne spolupracovat, odrazí se to na výši dávky. V krajním případě může nárok na dávku zaniknout

Zákon je provázán s novým zákonem o životním minimu, které už nemá zahrnovat náklady na bydlení. Životní minimum Sněmovna kvůli tomu navrhla snížit ze současných 4420 na 3126 korun, uvedla ČTK.

Životní minimum by dál podle vládních návrhů od července 2006 nezahrnovalo náklady na bydlení, ale jen na živobytí. Oddělené náklady na bydlení má srovnat státní příspěvek či nový doplatek od obcí.

,