Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: www.praguemarina.cz

Poslanci podpořili zdanění novostaveb

  • 51
Rodiny žijící v bytech či domech nově postavených za posledních patnáct let bude zřejmě čekat od roku 2010 nová daň. Poslanci dnes v prvním čtení podpořili vládní návrh ministra financí Miroslava Kalouska, který má s daňovým osvobozením novostaveb skoncovat.

Návrh současně ruší osvobození u staveb zateplených na základě stavebního povolení. Novelou zákona se nyní budou zabývat sněmovní výbory.

Novostavby jsou podle stávajícího zákona osvobozeny od daně na 15 let od kolaudace. Pětileté osvobození platí pro ty stavby, které jejich majitelé zateplili. V prvním případě budou moci lidé využít osvobození od daně naposledy v roce 2009, v druhém případě jim skončí v roce 2012.

Výnos z této daně putuje do obecních kas. Ty by tak od roku 2010 mohly dostávat až o 60 milionů korun víc.

Podle Kalouska nemá daňové osvobození novostaveb opodstatnění a vytváří nerovnoprávnost mezi majiteli starých a nových domů. "Zvlášť křiklavé je to v satelitech v obcích kolem velkých měst," uvedl.

Majitelé novostaveb sice využívají veřejné služby zajišťované obcemi, ale nepřispívají na ně.

Sněmovna dnes také v prvním čtení podpořila novelu zákona o dani dědické, darovací a dani z převodu nemovitosti. Ta mimo jiné slaďuje tuzemské podmínky s ostatními členskými státy EU.

Podmínky pro osvobození od majetkových daní, které se vážou na pobyt nebo sídlo, by měly být stejné pro všechny členské státy. Od darovací daně by měly být stejným způsobem osvobozeny například dary na veřejně prospěšné účely. Osvobozeny od daně z převodu by měly být převody nemovitostí do vlastnictví státu.