Ministr financí Miroslav Kalousek na poslance apeloval, že pro penzijní reformu hlasovali už osmkrát a požádal je, ať to udělají i podeváté.

Ministr financí Miroslav Kalousek na poslance apeloval, že pro penzijní reformu hlasovali už osmkrát a požádal je, ať to udělají i podeváté. | foto: Petr Topič, MAFRA

Penzijní reforma může začít. Koalice přehlasovala Klausovo veto

  • 286
Vládní koalice prosadila zákon, který umožní, aby byla v lednu spuštěna penzijní reforma. Sto dvěma hlasy přehlasovala veto prezidenta Václava Klause. A to ve stejný den, kdy protlačila i balíček s vyššími daněmi. Reforma lidem umožní, aby na svůj účet do některého ze soukromých penzijních fondů poslali tři procenta ze sociálních odvodů státu.

"Žádám vás všechny, kteří jste pro to hlasovali už osmkrát, abyste pro to hlasovali podeváté," řekl před tím poslancům v rozpravě ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09.

Varoval, že když zákon neprojde a již dříve schválená reforma penzí nebude moci prakticky začít, vznikne chaos a se státem se budou soudit jak lidé, kteří plánují, že peníze do penzijních fondů pošlou, tak samotné fondy.

On-line reportáž ze Sněmovny zde

"Výhodné to bude jen pro lidi s příjmem nad 40 tisíc korun měsíčně," oponoval Kalouskovi poslanec ČSSD Václav Votava. Zdůraznil, že penzijní reformou není nadšena většina lidí, ekonomové a dokonce i některé penzijní fondy. Penzijní fond banky ING už oznámil, že se projektu nebude účastnit.

"Má smysl druhý důchodový pilíř, když o vstupu do něj vážně uvažuje pouze jeden z deseti občanů v produktivním věku?" ptal se kolegů u řečnického pultu Votava.

Sociální demokraté už předem upozornili, že když uspějí v příštích volbách a dostanou se do vlády, penzijní reformu zruší.

Nevratné rozhodnutí o vlastní penzi

Vláda předpokládá, že to nebude možné. Lidem reforma umožní, aby do fondů na svůj vlastní, individuální účet poslali tři procenta ze současných odvodů na sociální pojištění, pokud přidají další dvě procenta ze svého. Rozhodnutí o tom bude dobrovolné, ale nevratné. Na část své budoucí penze si tak lidé budou moci spořit sami, ale zároveň v budoucnu dostanou nižší penzi od státu.

Právě to je důvodem, proč vláda reformu penzí prosadila. Aby stát něco ušetřil v situaci, kdy populace stárne a výplata penzí ve stejném poměru k výši platů, jaká je nyní, by v budoucnu pro stát byla těžko řešitelným problémem.

Samotnou reformu vláda prosadila už dřív. Zákon, který poslancům vrátil Klaus, umožní, aby mohla být spuštěna i technicky. Jinak by totiž neexistoval přehled o individuálních platbách na pojistné.

Už ráno občanští demokraté rozhodli, že hlasování o reformě bude pro členy klubu takzvaně "dvouhvězdičkové", tedy zásadní a že se žádný poslanec ODS nesmí odchýlit. Na víkendovém kongresu ODS přitom neprošlo usnesení, podle nějž by poslanci měli Klause přehlasovat. "Spíš tam byl problém s konkrétní formulací toho usnesení," řekl iDNES.cz šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Gazdík musel pospíchat zpět z rádia a Kalousek se vztekal

Před večerním hlasováním o zákonu se TOP 09 stala kuriózní věc. Ve chvíli, kdy už nebyl nikdo přihlášený do debaty, si strana musela vzít pauzu na čtyřicet minut, aby rychle sehnala chybějícího předsedu klubu Petra Gazdíka.

Poslanec Petr Gazdík (TOP 09 a STAN) u brněnského soudu

Byl totiž na dlouho dopředu domluveném rozhovoru v Českém rozhlase. "Tak ho vytáhněte a přivezte," rozčiloval se v kuloárech Sněmovny Kalousek, když mu stranická kolegyně Helena Langšádlová vysvětlovala, proč Gazdík v parlamentu není.

Když se Gazdík uřícený do parlamentu vrátil, koalice mohla prosadit svou. Pro bylo přesně 102 poslanců - z ODS, TOP 09 a LIDEM, k nimž se přidali nezařazení poslanci Milan Šťovíček, Michal Doktor a Jaroslav Škárka. (jak hlasoval váš poslanec, si můžete najít zde)