Poslanci jsou na prázdninách, o reformě jednat nepřišli. Ilustrační foto

Poslanci jsou na prázdninách, o reformě jednat nepřišli. Ilustrační foto | foto: ČTK

Poslanci naštvali odboráře, nedorazili na jednání

  • 173
Ještě před tím, než se návrh reformy veřejných financí dostane v druhém čtení před poslance, chtěli se o ní jihomoravští odboráři pobavit s koaličními poslanci. Odboráři ale zůstali sami. Ze třinácti zákonodárců na jednání nedorazil ani jeden.
peníze, dítě, kasička Mění se daně, mění se dávky
Vše o reformě najdete zde

Odboráře ještě více podráždilo, že se deset poslanců ani neomluvilo. Podle předsedkyně jihomoravské organizace Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Stanislavy Slavíkové je takové chování společensky neúnosné.

"Budeme muset jít do těch demonstrací a následně i stávek, aby se lidé probrali," zhodnotila rozčarování Slavíková. Samostatná jihomoravská akce prý ale zatím nehrozí, kraj se bude na dalším postupu domlouvat s pražskou centrálou.

Poslanec ODS Václav Mencl řekl, že o žádném setkání nevěděl. "Je mi líto, že jsem se ho nezúčastnil, ale jsou parlamentní prázdniny a některé věci nefungují tak, jako přes rok," uvedl. Jednání o reformě se rozhodně nebrání.

Lidovecký poslanec Milan Šimonovský dal přednost
stranické tiskové konferenci, která začínala o hodinu  později. On ani jiní poslanci ale nebrali mobilní telefon.

Reforma veřejných financí, kterou připravuje vláda ODS, lidovců a zelených, je pro odbory nepřijatelná. Už mnohokrát upozorňovaly, že je nevýhodná pro chudší obyvatele a vytvoří větší rozdíl mezi chudými a bohatými.

Kvůli poplatkům ve zdravotnictví, daňovým změnám i rušení stravenek už odboráři v červnu demonstrovali v Praze. (více zde) Silné zastoupení v třicetitisícovém davu měla i jižní Morava.

Reforma jde v Poslanecké sněmovně do druhého čtení a představitelé 15 jihomoravských odborových svazů se chtěli s koaličními poslanci sejít a o některých bodech návrhu diskutovat.

"Některé věci jsme si chtěli nechat objasnit, u jiných máme jasné argumenty," popsala Slavíková.

Pozvánku poslal ČMKOS před měsícem. Zástupci ODS František Sivera, Michael Hrbata a Dana Filipi se ze setkání omluvili. Dalších pět občanských demokratů, tři lidovci, zástupce Strany zelených a nezařazený Michal
Pohanka ale nereagovali vůbec.

Je podle vás zbabělé, že koaliční poslanci nehájili reformu před odboráři?

celkem hlasů: 2402

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 16. srpna 2007. Anketa je uzavřena.

Ano, je to důležitý zákon a měli přijít
Ano, je to důležitý zákon a měli přijít 1259

Ne, nemají důvod se s odboráři bavit
Ne, nemají důvod se s odboráři bavit 1058

Ne, i poslanci mají právo na prázdniny
Ne, i poslanci mají právo na prázdniny 85

,