Na Sněmovnu čekají zákony vrácené Senátem. Ilustrační foto

Na Sněmovnu čekají zákony vrácené Senátem. Ilustrační foto | foto: Václav Pancer, MF DNES

Poslance znovu čekají sociální zákony

  • 5
Poslanci se v úterý odpoledne znovu sejdou ve svých lavicích. Na schůzi budou jednat i o rekordním počtu zákonů, které jim vrátili senátoři. Na pořadu tak bude řada sociálních zákonů, které mění systém dávek či nemocenské. Znovu se bude jednat i o deregulaci.

Poslanci by měli v opravené verzi projednat například zvýšení rodičovského příspěvku téměř na dvojnásobek - ze současných 3700 na zhruba 7 300 korun. - více zde

Senátoři vrátili poslancům i další sociální zákony. Do Sněmovny se vrací i návrh, který přednesl ještě Martin Jahn, který navrhuje, aby prvních 14 dnů nemoci hradil nemocenskou zaměstnavatel.  - více zde

Výměnou za to budou firmy platit vládě méně na nemocenském pojištění. Zároveň zákon zvyšuje nemocenskou v prvních třech dnech nemoci a nemocenskou pro lidi vydělávající více než 15 tisíc korun hrubého měsíčně. Ze zákona o nemocenské naopak už ve Sněmovně vypadl návrh na maximální částku, z které se bude platit sociální pojištění.

V balíčku sociálních zákonů mají poslanci znovu rozhodnout i o tom, jak budou se svými dávkami nakládat s dávkami, které dostanou od státu. - více zde

Senátoři opravili a do Sněmovny zpět poslali i zákon o regulaci nájemného, který po šestnácti letech od revoluce počítal s uvolněním nájmů v regulovaných bytech. Majitelé domů by mohli postupně během čtyř let zvyšovat nájem v průměru o 14,2 procenta ročně. Senátorům se mimo jiné nelíbilo, že podle zákona by se měly znovu regulovat i činže v bytech, které už regulované nejsou.

Jedinou vadou všech štědrých sociálních zákonů je, že státní pokladnu v roce 2007 přijdou na více než 40 miliard korun navíc. Ty vládě nespadnou do klína, ale bude je muset vybrat na daních nebo se o to více zadlužit. - více zde

O ČEM BUDOU JEDNAT POSLANCI
Zákon o životním minimu zvedá rodičovský příspěvek téměř na dvojnásobek přináší i více peněz pro dlouhodobě nezaměstnané, kteří se snaží s úřadem práce spolupracovat. Mění dosavadní dvousložkové minima na jednosložkové. Část na bydlení vypadne. Zavádí novou dolní hranici příjmů - existenční minimum na 2020 Kč.

Zákon o pomoci v hmotné nouzi navazuje na zákon o životním a existenčním minimu. Řeší poskytování dávek pro nejchudší. Podporuje ty, kteří si aktivně hledají zaměstnání.
Stanoví nová pravidla pro příspěvek na živobytí. Pokud člověk odmítne spolupracovat, odrazí se to na výši dávky. V krajním případě může nárok na dávku zaniknout.

Zákon o nemocenské - prvních 14 dní nemoci má hradit zaměstnavatel.

Zákon o sociálních službách mění současný systém. Dává starým a postiženým větší volnost při možnosti hospodařit s dávkami od státu.

Zákon o jednostranném zvyšování nájemného umožňuje zvyšovat nájem i v dosud regulovaných bytech. V průměru má navýšení činit přes 14 procent ročně.

Stavební zákon stanovuje nová pravidla při stavebních řízení. Mimo jiné umožňuje stavět rodinné domky do 150 metrů čtverečních bez stavebního povolení. - více zde
,