Poslanci rozpočtového výboru jednali o penězích pro regiony i o knihovně. Návrhů na dotace bylo přes 1 500.

Poslanci rozpočtového výboru jednali o penězích pro regiony i o knihovně. Návrhů na dotace bylo přes 1 500. | foto: Profimedia.cz

Porcování rozpočtu prošlo, školy nedostanou nic

  • 23
Rozpočtový výbor Sněmovny jednal o tom, jak rozporcovat stání rozpočet. Nakonec se nejednalo o všech více než 1 500 žádostech o dotace. Podporu získalo asi 400 bodů. Jako celek výbor doporučil rozpočet přijmout. Smůlu ale mají učitelé. Poslanci jim totiž odmítli přidat tři miliardy.
Státní rozpočet na rok 1919GRAFIKA
Jak se schvaluje rozpočet

Učitelé proto vzápětí potvrdili stávku ohlášenou na 4. prosince. Nebyl to ale jediný sporný bod. - více ze

Poslanci se také dohadovali o národní knihovně. Zhruba 200 milionů, které byly původně na knihovnu určeny, by chtěl kulturní výbor přesunout na jiné účely, například kulturní památky. Peníze na knihovnu ale nakonec zůstaly.

Nyní budou o závěrech výboru jednat poslanecké kluby a příští týden se dostane na stůl poslancům.

Miliardy do regionů
Na dělení nakonec došlo. Sociální demokracie sice vydala prohlášení, že se porcování rozpočtu nezúčastní a stejně se vyslovili i zelení (více zde), pro návrh ale hlasovala koalice a komunisté. Do regionů by se tak mohly dostat zhruba dvě miliardy korun.

Opozici navíc chyběl hlas nepřítomného sociálního demokrata Pavla Svobody, kterého koaliční poslanci nevypárovali.

Rozpočtový výbor je ale jen prvním krokem ke konečnému rozhodnutí. Teprve příští týden se rozpočet dostane na stůl poslancům, a to ve druhém čtení. Definitivně o něm rozhodne až čtení třetí.