Špatně označený polský výrobek | foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Další falšované maso z Polska. V kabanosech v Lidlu bylo méně hovězího

  • 142
Státní zemědělská a potravinářská inspekce v pátek v rámci cílených kontrol odhalila další vadný výrobek z Polska. Tentokrát šlo o uzený masný výrobek Pikok kabanosy. Přestože ze 158 gramů suroviny mělo být osm gramů hovězího masa, ve skutečnosti ho nebylo ani jedno procento, což odpovídá 1,58 gramu.

Klamavě označený výrobek měl šarži L0197/F140/05293, výrobcem je TARCZYŇSKI S.A., Uježdziec Maly 80, 55-100 Trzebnica, Polsko. Potravinu našli inspektoři v provozovně Lidl v Mostu. Na obalu je uvedeno, že 100 g výrobku bylo vyrobeno ze 158 g masa (z toho 150 g vepřové maso a 8 g hovězí maso).

U sušených (trvanlivých a fermentovaných) masných výrobků se na obalu neuvádí hmotnost finálního výrobku po vysušení, ale hmotnost jednotlivých složek před jejich vysušením. Proto je u této komodity součet hmotnosti složek vyšší, než je hmotnost konečného výrobku.

Laboratorní rozbor však ukázal, že hovězí maso výrobek neobsahuje v míře vyšší, než 1 procento.

„Kontrolovaná osoba se tím dopustila porušení Evropského nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, a to ve smyslu klamání spotřebitele,“ stojí v tiskové zprávě inspekce.

Vleklá kauza polského masa

OBRAZEM: Ministerstvo zemědělství ukázalo závadné potraviny z Polska

Polské maso je v posledních týdnech skloňováno především v souvislosti s kauzou kolem závadného hovězího a drůbežího. Tu odstartovala reportáž zpravodajské televize TVN24, jejíž reportér se nechal zaměstnat na jatkách v Mazovském vojvodství na severovýchodě země a podílel se na porážkách zjevně nemocných kusů dobytka (více zde).

Situaci vyostřil i polský ministr zemědělství, který se kauzu snažil zlehčovat (více v článku Za polským masem stojí Rumcajs a Krtek, střílí si z Čechů polský ministr). Evropská komise zase požadovala, aby česká strana přestala s cílenými kontrolami polského masa. To ministr Toman odmítl.