ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČD Cargo

Policie zasahovala v sídle ČD Cargo. Zajímal ji prodej vagonů

  • 5
V sídle nákladního dopravce ČD Cargo, dceřiné firmy Českých drah, od pátečního rána zasahovala policie. Zajímaly ji dokumenty k údajně nevýhodné smlouvě o pronájmu vagonů se slovenskou firmou SMK. Informoval o tom týdeník Hrot. Škoda může v případu podle týdeníku dosahovat až jedné miliardy korun.

Zástupci policie se k zásahu vyjádřit odmítli. Týdeník Hrot informaci přinesl s odkazem na generálního ředitele ČD Carga Ivana Bednárika. Odpoledne dopravce doplnil, že si za svými zakázkami, kvůli kterým policie v sídle zasahovala, stojí. Podle firmy jde jen o útok nespokojeného dodavatele, společnosti Rail Invest. 

„Chápeme, že policie musí prověřit každé trestní oznámení, i ta, která slouží jen jako nástroj konkurenčního boje. S policií plně spolupracujeme a jsme přesvědčeni, že transakci shledá jako korektní,“ uvedl výkonný ředitel ČD Cargo Tomáš Tóth. Výhodnost transakce pro společnost podle něj už dříve potvrdil interní audit.

ČD Cargo uzavřelo před dvěma lety se slovenskou společností SMK smlouvu na prodej, pronájem a následný odkup 500 starých nákladních vagonů. Kontrakt už dříve kritizovala společnost Ostravské opravny a strojírny, které patří do uskupení firem Rail Invest bratří Petera a Rudolfa Šuškových. Podle nich byl prodej pro ČD Cargo nevýhodný a podali v této souvislosti trestní oznámení na vedení nákladního dopravce.

Rail Invest byl dlouhodobým obchodním partnerem ČD Cargo při dodávkách nových vagonů a opravách a modernizaci starších vozů. Kvůli obchodním sporům však spolupráce nedávno skončila a obě strany vedou soudní spory kvůli údajné nespolehlivosti dodávek. Vedení ČD Cargo v minulých týdnech ke kritice uvedlo, že jde o snahu očernit současný management nákladního dopravce a zbavit se nepohodlných lidí ve vedení.

,