Ilustrační foto.

Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Přiznání snížilo stavebním firmám pokutu za kartel. Prozradily je nabídky

  • 0
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pokutoval za kartel ve stavebnictví firmy Stavby Piták a JIMI CZ, které se samy přiznaly a výměnou za to dostaly nižší pokuty. Stavby Piták mají zaplatit 459 tisíc korun a JIMI CZ 430 tisíc. Koordinovaly nabídky v zakázce Středověká vesnice Vyškov 2014.

Cílem zakázky bylo vybudování parku sportovně rekreačních aktivit tematicky zaměřených na život ve středověku, a to včetně souvisejících technologií a dodávek. Zakázka měla objem 81,5 milionu korun a měla být spolufinancována z ROP Jihovýchod, což nakonec bylo znemožněno zjištěním shod v některých položkách nabídek uchazečů. Zakázka byla nakonec zrušena.

Antimonopolní úřad kvalifikoval jednání firem jako zakázanou dohodu spočívající v koordinaci činnosti konkurentů při tendrech s prvky dohody o rozdělení trhu a cenové dohody.

„Tuto dohodu uzavřeli účastníci řízení a realizovali ji prostřednictvím vzájemného krytí tak, aby nabídka společnosti Stavby Piták byla výhodnější v porovnání s nabídkou společnosti Jimi CZ. Účastníci tedy jednali ve vzájemné shodě a společnost Stavby Piták se stala vítězem tendru,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Obě firmy s úřadem spolupracovaly v takzvané proceduře narovnání, úřad jim výslednou pokutu snížil o pětinu. „Využití procedury narovnání vede k urychlení správního řízení a umožňuje tak dosažení rychlejší nápravy situace, jež omezuje hospodářskou soutěž. Kromě snížení pokuty úřad v takovém rozhodnutí neukládá zákaz plnění veřejných zakázek či zákaz plnění koncesních smluv,“ uvedl Rafaj, který nepředpokládá, že by se firmy ještě s úřadem soudily o výši pokut.

Udělaly to ale prakticky všechny velké firmy, které dostaly letos v souhrnu pokutu 1,66 miliardy korun. Je mezi nimi například Strabag, Skanska nebo Eurovia (více čtěte zde).