Elektronická evidence tržeb

Elektronická evidence tržeb | foto: iDNES.cz

Padla nejvyšší pokuta za EET. Nenapravitelný hříšník zaplatí 260 tisíc

  • 421
Finanční správa udělila dosud nejtučnější pokutu za porušování zákona o elektronické evidenci tržeb. Subjekt z Pardubicka bude muset za opakované delikty uhradit pokutu 260 tisíc korun.

Předchozí nejvyšší pokuta činila 150 tisíc korun, uvedl portál Podnikatel.cz, který zprávu o novém rekordmanovi přinesl. Finanční správa rozhodnutí redakci iDNES.cz potvrdila. „Mohu potvrdit, že doposud nejvyšší udělená pokuta je 260 tisíc korun,“ sdělila mluvčí berního úřadu Gabriela Štěpanyová.

Podrobnosti o pokutovaných subjektech úřad nedává, jedná se však o podnikatele z Pardubického kraje, který podniká v oblasti maloobchodu s ostatním zbožím. 

Čím se provinil? „V daném případě docházelo dlouhodobě a opakovaně k porušování zákona o evidenci tržeb, tedy nezasílání údajů o evidované tržbě a nevystavování účtenek, a to na více provozovnách daného subjektu,“ upřesnila mluvčí.

Nejvyšší pokutou byla dosud sankce 150 tisíc Kč z letošního srpna. Padla rovněž za opakované porušování zákona, a to u subjektu se dvěma provozovnami, které spadají do první vlny EET, tedy v oboru hotelnictví a restauratérství. (více čtěte zde)

Celkem loni finanční a celní správa provedly přes 73 tisíc kontrol a rozdaly 3832 pokut v součtu za 35,6 milionu korun. Deset provozoven úřady zavřely, většina z nich opět otevřela. Největší počet, tři provozovny, které musely zavřít, přitom byly z Pardubicka. 

Jen na dani z přidané hodnoty podle údajů správy EET přinesla letos od ledna do konce září do rozpočtu navíc 3,2 miliardy korun a za celý rok to může být až přes pět miliard korun. Celkový přínos EET pro všechny daňové příjmy při plném náběhu systému odhaduje na 18 miliard korun. Příští rok v březnu budou muset začít evidovat například farmářské trhy a pouliční bistra s občerstvením.