Náhradní díly na auta jsou stále dražší a dražší, povinné ručení proto možná také zdraží.

Náhradní díly na auta jsou stále dražší a dražší, povinné ručení proto možná také zdraží. | foto: Profimedia.cz

Pojišťovny doplácejí na nehody, přepočítají ručení

  • 36
Dopravních nehod podle policejních statistik ubývá. Čísla pojišťoven ale hovoří jinak, počet pojistných událostí stále roste a zvyšuje se i hodnota poškozených vozidel. Proto se může stát, že od příštího roku vzroste cena povinného ručení.

Pojišťovny v současnosti vyhodnocují škodní průběhy, což jsou informace, které jsou směrodatné právě pro výpočet sazby povinného ručení.

"Podstatná je cena vozidel, jednotlivých náhradních dílů, nebo servisní práce. A všechny tyto položky (s tím, jak se automobily stále zdokonalují a vylepšují) také neustále rostou," vysvětlil mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Možnost zdražení připustila i pojišťovna Kooperativa. Záleží přitom na inflaci, růstu cen náhradních dílů a cen práce v servisech, růstu výše vypláceného odškodnění za škody na zdraví a růstu průměrné mzdy, která ovlivňuje růst vyplaceného odškodnění za ušlé výdělky, uvedl mluvčí Kooperativy Marek Vích. 

"Logickou reakcí je úprava sazeb," řekl Vích.

Žádná z pojišťoven, které oslovila redakce iDNES.cz, nesdělila, zda opravdu přijde zdražení. Všechny totiž zatím provádí analýzy. Pojišťovna Allianz ale uvedla, že případnou změnu ceny oznámí koncem října.