Uhelnou elektrárnu Yunus Emre pro tureckou společnost Adularya postavila česká...

Uhelnou elektrárnu Yunus Emre pro tureckou společnost Adularya postavila česká firma Vítkovice Machinery Group, 11 miliard na ni půjčila Česká exportní banka. Spuštění elektrárny mělo více než rok zpoždění. | foto: Česká exportní banka

Státní pojišťovna chce po firmě ze Světlíkova impéria přes 18 miliard

  • 11
Státní pojišťovna EGAP i exportní banka ČEB přihlásily do insolvenčním řízení s firmou z holdingu ostravského průmyslníka Jana Světlíka pohledávky za 18 miliard a za 15 miliard korun. Obě souvisí s projektem na stavbu uhelné elektrárny v Turecku pro společnost Adularya Enerji Elektrik, na kterou exportní banka půjčila a státní pojišťovna úvěr pojistila.

Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku, kde své přihlášky ČEB a EGAP zveřejnily. Kvůli problémům Vítkovic a dalším okolnostem je dostavba elektrárny a následně splácení úvěru tureckou stranou ohroženo.

„Pohledávka byla přihlášena v maximální možné hodnotě 18,6 miliardy korun a je vázána na splnění několika odkládacích podmínek,“ uvedla Hana Hikelová, mluvčí EGAP s tím, že podle vývoje situace může být konečná výše ještě snížena.

VPE se zavázaly k tomu, že přijmou odpovědnost, pokud zakázka nebude uskutečněna jejich vinou. EGAP se k insolvenčnímu řízení přihlásila pro případ, kdyby pojistné plnění nastalo.

Česká exportní banka, která přihlásila do řízení o insolvenci pohledávku VPE ve výši 15,4 miliardy, se nechce k případu vyjadřovat. Vítkovice sice nejsou jejím dlužníkem, tím je turecký investor, ale ten bez spuštění elektrárny splácet nebude. Banka se tedy chová jako řádný hospodář a pohledávku přihlásila pro případ, že by exportní pojišťovna nechtěla pojistku vyplatit.

Vítkovice pohledávky zpochybňují

Zástupci Vítkovic oprávněnost pohledávky zpochybňují. Mluvčí Eva Kijonková řekla, že v tuto chvíli není jasné, zda uplatněná pohledávka bude v insolvenčním řízení uznána. „EGAP si sice přihlásil pohledávku za Vítkovicemi Power Engineering, ale realita je taková, ze Česká exportní banka půjčila zdroje na elektrárnu tureckému investorovi. Tento úvěr si nechala pojistit u EGAP. Přerušení projektu následně jednoznačně nebylo způsobeno Vítkovicemi Power Engineering,“ řekla.

Problémy tepelné elektrárny, která dosud plně nefunguje, podle ní způsobily dva faktory. Jednak turecká strana dodávala do elektrárny špatné uhlí, na což podle Kijonkové firma údajně opakovaně upozorňovala. Svou roli pak podle mluvčí Kijonkové sehrál i nedávný neúspěšný puč v Turecku.

„Ve společnosti Adularya byla ustavena státní správa a nové vedení. VPE vyvíjí maximální snahu o obnovení vztahů a dosažení shody s těmito novými zástupci investora a nalezení dohody na podmínkách dokončení elektrárny v situaci, kdy přerušení projektu jednoznačně nebylo způsobeno vinou VPE,“ uvedla Kijonková.

Insolvenční návrh podala brněnská společnost Wetag, později i představenstvo samotné krachující firmy. VPE dluží svým věřitelům přes dvě miliardy korun. Z toho zhruba 500 milionů korun jsou dluhy po splatnosti. Do úpadku ostravský krajský soud VPE poslal 25. srpna. Soud jmenoval insolvenčním správcem Davida Vandrovce. Přezkumné jednání a schůze věřitelů se budou konat 29., respektive 30. listopadu v Domě kultury města Ostravy.

Vítkovice Power Engineering je součástí strojírenského holdingu podnikatele Jana Světlíka, zaměstná 1 200 lidí. Firma eviduje přes 720 věřitelů.

,