Pohřební služba jako rodinné řemeslo

  10:37aktualizováno  10:37
Pohřební služba M&M v Tanvaldu je firmou rodiny Maturů a řemeslo se dědí stejně jako jméno Josef. Nejstarší z Maturů nastoupil do pohřebnictví v padesátých letech minulého století a ve firmě pracoval až do roku 1991, kdy jeho syn firmu zprivatizoval.
Maturovi

Maturovi - Tři Josefové - zleva vnuk, otec, syn | foto: Roman ČejkaMF DNES

"Zdědil jsem řemeslo i dědu," říká majitel firmy Josef Matura a dědou myslí právě svého otce. Ten pracoval ve firmě až do svých 77 let, protože čekal, až jeho vnuk, nejmladší ze tří Josefů, dokončí školu a nastoupí do rodinného podniku.

Prostředí hřbitovů a krematorií přijde Josefu Maturovi za ta léta normální. Pohybuje se v něm od mládí. "Pro spolužáky jsem byl ale atrakce," vzpomíná.

Smrt vnímá jako biologickou záležitost, za níž se neskrývá žádné tajemno. "Když přijdu do lednice, tak pozdravím. Je to takový zvyk."

Ačkoliv působí, že ho jen tak nic nepřekvapí, v této profesi jsou stále okamžiky, na které se zvyknout snadno nedá. "Vidíme různé hrůzy. Nejhorší jsou nálezy starých mrtvol a nehody dětí. To se musí umět rychle rozchodit a rychle na to zapomenout. Jinak bychom tuhle práci dělat nemohli," dodává.

V pohřebnictví se podle něj mnoho věcí během let změnilo, ale určité tradice a zvyky přetrvávají. "Odkoukal jsem od starých funebráků jejich rituály. A to je dnes naše rodinné stříbro. Vím, jaké zvyky se dodržují v té které vesnici, jak se rakev vynáší a kudy se ubírá průvod," vysvětluje majitel pohřební služby.

Pohřebáci by měli být tak trochu psychologové
Nejstarší z Maturů se o dění ve firmě stále zajímá a podle slov současného šéfa má na spoustu věcí odlišný názor. "Občas přijde do firmy a tvrdí, že tohle a tohle musí být jinak. Já se ale jen tak nedám," říká Matura.

Podle něj se pohřebnické řemeslo nedá jen tak naučit, člověku se musí dostat do krve a musí se naučit s ním žít. I proto si pečlivě vybírá své zaměstnance, kterých má v současné době pět. "Chci, aby byli vzdělaní, a ne nějací pitomci. Musí přistupovat k zákazníkům velmi citlivě, být tak trochu psychologové."

Když si chce Josef Matura od své práce odpočinout a přijít na jiné myšlenky, jde na ryby. "Času mám ale málo, musíme být neustále na telefonu a připraveni vyjet i v noci. Dovolenou jsem už neměl patnáct let." Odpoutat se od své práce však ani pro něj není snadné. Přiznává, že když přijede do nějakého města či vesnice, zamíří hned na hřbitov. "Má to velkou vypovídací hodnotu. Řekne vám to hodně o lidech, kteří tam žili."

Příprava od dětství
Rodinnou firmu jednou zdědí nejmladší Josef. Ten se sice vyučil uměleckým kovářem, pracovat v rodinné firmě však byla samozřejmost. "Už jako malý kluk si hrál na hřbitově, když děda kopal hrob. A jestli se mu posmívali spolužáci? To ne, dokázal si u nich zjednat respekt," říká jeho otec.

S tím, že syn jednou řemeslo podědí, se prý počítalo předem. "Když byl starší, táta si ho prověřil. Vzal ho s sebou na případ sebevraždy oběšením. Ten mrtvý tam tenkrát visel dost dlouho. Kluk přišel, oči vytřeštěný, ale rozchodil to," vzpomíná Matura.

Pohřebnictví je podle něj profese jako každá jiná. "Je to těžká práce, věřte mi, že někdy se nadřeme opravdu jako koně. Třeba když snášíme rakev ze špatně přístupných horských terénů."

Zákazníkům se snaží vycházet vstříc a řídí se heslem, že zákazník má vždycky pravdu. "Umíme pohřeb připravit za jakýchkoliv podmínek. Třeba i v patnáctistupňovém mrazu, na zahrádce pod třešní či v devět hodin večer. Zažil jsem i Švýcary, kteří přijeli na pohřeb své známé a s sebou měli čtyři psy. Prý je mrtvá znala a určitě by si přála, aby se s ní přišli rozloučit. Tak tam seděli v krematoriu oni dva a psi," zavzpomínal Josef Matura.

Autoři:

Daňové přiznání 2019

Do 1. dubna musí podat daňové přiznání osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci (více zde). Využijte interaktivní formulář pro daňové přiznání za rok 2018.

Nejčtenější

Inspekce zveřejnila tři restaurace s podivným původem hovězího masa

Ilustrační snímek

Od propuknutí kauzy s nevyhovujícím hovězím polským masem provedla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI)...

Zaplatil letenku, ale letěl jenom kus cesty. Lufthansa ho za to žaluje

Zaměstnanci pobočka letecké společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Německá letecká společnost Lufthansa žaluje jednoho ze svých pasažérů. Nelíbí se jí, že cestující ve snaze získat...

Máme o 30 procent hostů méně, podáme dvě žaloby, říká restauratér Moťovský

Restaurace U Moťáka v pražském Karlíně. (7. února 2019)

Pražská restaurace U Moťáka se chystá na dvojitou odvetu za to, že se její jméno objevilo v kauze dovozů pochybného...

Ta železnice je zelená katastrofa. Vraťte miliardy, žádá Trump Kalifornii

Ilustrační snímek

Prezident Donald Trump a guvernér Kalifornie Gavin Newsom se ve středu dostali do sporu na Twitteru kvůli masivnímu...

Konec kšeftů. Stát se rozhodl, že si dálnice bude opravovat sám

Ilustrační snímek

Během následujících deseti let postupně zmizí z dálnic sypače a pluhy soukromých firem. Stát se totiž rozhodl, že...

Další z rubriky

Česku hrozí arbitráž za převzetí OKD, podle exvlastníka šlo o znárodnění

Horníci NWR. Ilustrační snímek

Britská společnosti Jenner & Block, která je likvidátorem společnosti New World Resources (NWR), označila státní...

Rádio Penny hraje hudbu, aby lidé víc nakupovali. Tajně i pro zaměstnance

Tým rádia Penny tvoří celkem 10 lidí. Ti se kvůli práci přestěhovali z Česka do...

Přesně před třemi lety, 18. února 2016, začalo vysílat Rádio Penny live. Svého času šlo o jedinou českou stanici, která...

Pražský hotel vydával české hovězí za australské, steak za 650 korun

Kráva před hotelem Holiday Inn u Kongresového centra.

Hotel Holiday Inn sídlící na pražském Pankráci lhal svým zákazníkům o skutečném původu podávaného hovězího masa. O...

Najdete na iDNES.cz