Podvodná faktura.

Podvodná faktura. | foto: iDNES.cz

Sofistikovaný podvod: podnikatelům chodí faktury za ochranné známky EU

  • 34
Tuzemským firmám přicházejí falešné faktury na uhrazení poplatku za registraci evropské ochranné známky. Faktury na částku 1 998 eur, tedy 55 500 korun, působí velmi důvěryhodně a firmy na ně mohou snadno naletět.

Terčem podvodníků mohou být podle odhadů desítky tuzemských firem. Faktury, které podnikatelům přišly, se zaštiťují Úřadem pro harmonizaci na vnitřním trhu (OHIM), který vydává a registruje takzvané komunitární ochranné známky platné v Evropské unii.

Na rozdíl od jiných podobných pokusů o podvod však podle odborníků působí velmi důvěryhodně. „Trvalo mi několik hodin, než jsem zjistila, že jde o podvod a to až na základě uvedeného bankovního účtu,“ uvedla patentová zástupkyně Michaela Chytilová. Částka uvedená na faktuře je navíc oproti běžnému poplatku dvojnásobná. Ostatní údaje včetně kontaktů ale odpovídají skutečnosti.

Podle Chytilové se podvodné faktury mohou týkat všech majitelů či přihlašovatelů ochranných známek v ČR nebo EU, tedy jak velkých firem, tak i menších společností či OSVČ.

„Pokud podnikatel takovou fakturu v dobré víře uhradí, nezbývá než částku uplatnit v soudním řízení s podvodnou společností. Většina bank také umožňuje storno příkazu, avšak nejpozději den před datem splatnosti,“ dodal František Pisarčík ze společnosti KODAP.