Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Bez lékařské prohlídky nepodepíšete dohodu o práci, říká nový zákon

  • 510
Lidi, kteří pracují pro firmy na dohodu o provedení práce či o pracovní činnosti, čeká velká změna. Zákon o specifických zdravotních službách jim nyní nařizuje, že musí stejně jako běžní zaměstnanci absolvovat před uzavřením dohody vstupní lékařskou prohlídku. A to bez ohledu na to, jakou práci budou vykonávat a jak dlouho.

Není však úplně jasné, odkdy se lidé a firmy novinkou musí řídit. Zákon o specifických zdravotních službách sice nabude účinnosti tuto neděli, 1. dubna, ale podle některých výkladů budou prohlídky pro "dohodáře" povinné až za rok.

Zádrhel tkví v přechodném ustanovení, které oddaluje účinnost a pro laika není srozumitelné. Samo ministerstvo zdravotnictví, které svůj návrh jinak obhajuje, uvádí, že ještě rok se firmy a lidé, jichž se to týká, nemusí novými pravidly kolem prohlídek řídit.

"Přechodné ustanovení je formulováno natolik široce, že se netýká jen starých dohod, ale i nově uzavíraných," míní i advokát Dominik Brůha. Podle jiných právníků je však možný i opačný výklad.

Experti: Návrh ministerstva je absurdní

Co přesně by měla vstupní lékařská prohlídka obsahovat, stanoví teprve vyhláška ministerstva zdravotnictví. Ta paradoxně vyjde až během dubna, poté, co nový zákon už bude účinný.

Experti, kteří o návrhu ukrytém v zákonu, jenž se zabývá desítkami různých témat od umělého oplodnění po lékařské posudky, vědí, jej považují za absurditu a omyl.

"Podle mého názoru je to zbytečné zatěžování jak zaměstnavatelů, tak zaměstnanců. Zejména u dohod o provedení práce, kdy práce může trvat třeba jen několik hodin, například srovnání knih v knihovně, to není vůbec na místě ani to není potřebné," upozorňuje advokát Kozubek.

Na některé firmy navíc čeká další novinka, a to neodkladná. Budou muset od dubna platit i za lékařské prohlídky zaměstnanců vykonávajících takzvané rizikové práce, jako je třeba řidič, jeřábník či pracovník v nemocnici. Ty byly dosud hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Stát tak ušetří zhruba 200 milionů korun, které si na svůj vrub naopak připíší zaměstnavatelé.

Heger: V zákoně jsou nejasnosti, chystáme novelu

Samo ministerstvo zdravotnictví ke svému návrhu zaujímá trochu dvojaký postoj. Na jedné straně jej obhajuje tím, že se vlastně nic nemění, protože i dnes by měli všichni, tedy i lidé pracující na dohodu, projít povinnou lékařskou prohlídkou.

Podle advokáta Dominika Brůhy však jde o velmi striktní výklad dnešního zákona.
"Samozřejmě nezpochybňuji, že už podle stávající právní úpravy mohly nastat případy, kdy i u dohod je vstupní lékařská prohlídka nutná – typicky u rizikových prací v hygienicky exponovaném prostředí," říká. Pokud však šel někdo dnes na brigádu jako lektor či servírka, tak nikoho nenapadlo po něm nejdříve chtít papír od lékaře.

"V praxi dnes jednoznačně převažují ti žadatelé o vstupní prohlídku, kteří nastupují do klasického pracovního poměru na dobu neurčitou," potvrzuje i doktor Šmatlák.

Ministerstvo zdravotnictví na druhou stranu nicméně už samo svůj návrh zpochybnilo a chystá jeho novelu. "Ministerstvo zdravotnictví si je vědomo určitých nejasností a zejména určitých nelogičností v tomto opatření," uvedl před dvěma týdny ministr zdravotnictví Leoš Heger při interpelacích v Poslanecké sněmovně.