Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Absolventi jsou nepoužitelní. U strojů stojí číšníci, stěžují si firmy

  • 1234
Mimořádně kritičtí jsou čeští podnikatelé k českému školství a úrovni absolventů. Čtyři z pěti oslovených podnikatelů si myslí, že školství se nepřizpůsobuje potřebám ekonomiky a podnikání. Ukázal to průzkum g82 pro poradenskou společnost EY.

Největší výhrady mají přitom firmy k oborům, na nichž stojí tuzemská ekonomika. Za největší slabinu označili vzdělání v technických oborech (35 procent), učňovské školství a zejména řemesla (18 procent) a strojírenství (15 procent). Problém sehnat kvalitního absolventa má 66 procent oslovených, naopak pro 30 procent je to snadné nebo velmi snadné.

Nejčastějším problémem je logicky málo praxe, kromě toho však i nesamostatnost absolventů, nebo jejich nechuť pracovat.

Stroje ve fabrice obsluhují číšníci

"Situace v technických oborech je tristní. Klasická řemesla se téměř neučí a tak máme ve fabrice s desítkami CNC strojů jen 15 procent vyučených v oboru a zbytek jsou přeučení číšníci, kadeřnice a podobně," popsal situaci v praxi Zbyněk Frolík, předseda představenstva společnosti Linet. Podle něj stát  v minulých dekádách selhal v předvídání potřeby vhodných profesí a ovlivňování zájmu o studium v potřebných oborech.

"Uvolnění osnov, centrálního dohledu a honba za kvantitou absolventů, to vše snížilo jejich kvalitu, rozvážilo poměr technických a humanitních oborů a vymazalo páteř průmyslu – kvalitní učně," dodal.

Nominujte Podnikatele roku

Zbyněk Frolík i Zdeněk Pelc se účastnili prestižní soutěže EY Podnikatel roku. Pokud znáte další zajímavé podnikatele, nominujte je do letošního ročníku Podnikatele roku ZDE

Kritikou nešetří ani další podnikatelé, například předseda představenstva GZ Digital Media Zdeněk Pelc: "Vývoj školství jde už dlouhá léta proti tomu, co potřebuje ekonomika. Zahraniční investoři k nám doteď přicházeli kvůli technicky vzdělané pracovní síle za přijatelných nákladů. Tito zaměstnanci mají dnes 50 let a nemáme je kým nahradit. V regionu máme více míst na středních školách s maturitou, než žáků devátých ročníků. Opravdu potřebujeme maturanty, kteří nic neumí a neuplatní se v praxi?"

Téměř polovina podnikatelů (47 procent) si navíc myslí, že cizinci jsou pracovitější, levnější a vyplatí se i administrativně.

Z průzkumu dále vyplynulo, že propouštět hodlá jen necelá desetina dotázaných, což je v době neustálého zeštíhlování ve velkých firmách mimořádně dobrý signál. Nabírat plánuje 46 procent oslovených, propouštět 7 procent a další 2 procenta podnikatelů váhají. Více než dvě třetiny firem očekávají ukončení recese.

Zajímavé také je, že čtvrtina oslovených firem se zabývá úvahami o přesunu výroby do zahraničí s cílem snížit náklady. Nejčastěji mluví o Asii, Slovensku a Rusku.