Babiš vyhoví hospodským. Navrhne pro ně nižší DPH kvůli evidenci tržeb

  11:04aktualizováno  12:28
Restauratéři a hoteliéři by se mohli dočkat změny léta kritizovaných rozdílů v účtování DPH na vstupu a výstupu. Ministr financí Andrej Babiš vyhoví zájmovým sdružením a v souvislosti se zákonem o elektronické evidenci tržeb navrhne pro restaurace jedinou 15procentní sazbu daně.
Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. | foto: Profimedia.cz

Nyní restauratéři nakupují suroviny se sníženou sazbou, ale hotové jídlo prodávají se sazbou 21 procent. Situaci dlouhodobě kritizují.

„My budeme navrhovat snížení DPH u restaurací a stravování z 21 na 15 procent. Jenom u tohoto,“ řekl Babiš novinářům na konferenci Hospodářské komory, na níž odborníci diskutovali o různých aspektech chystané novinky. Náměstkyně Simona Hornochová upřesnila, že snížení DPH se nebude týkat alkoholu, ale jen pokrmů.

Nová povinnost on-line evidence tržeb má od příštího ledna podnikatele přimět k tomu, aby přes své pokladní systémy připojené k internetu okamžitě posílali data o uskutečněných tržbách. Stát jim tak uvidí do karet. Cílem zákona je snížit daňové úniky a vybrat navíc do rozpočtu deset miliard korun.

Slibované snížení DPH je určitou úlitbou restauratérům a zájmovým sdružením, které požadovaly kompenzace například za náklady spojené se zavedením on-line sledování tržeb. Přímo na konferenci vznesl tento požadavek prezident Hospodářské komory a exministr průmyslu Vladimír Dlouhý.

„Nechceme snížit sazbu DPH v restauracích. Chceme odstranit diskriminační daň tím, že se pokrmy převedou tam, kde byly. Jedná se o nápravu jedné diskriminace, kdy take away restaurace je v sazbě snížené a restaurace, kde si pokrm koupíte i zkonzumujete, je v sazbě základní,“ řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Podle něj povede zákon k tomu, že ubude gastronomických provozů. „Pokud někdo nabídne tříchodové menu za 80 korun, tak něco není v pořádku,“ dodal.

Zkušenosti z Chorvatska podle Babiše ukazují, že některé restaurace po zavedení on-line evidence tržeb zaznamenaly nárůst tržeb o 800 až 900 procent.

Drobná šedá ekonomika nezmizí, míní Dlouhý

Dlouhý ve svém proslovu uvedl, že nelze očekávat, že vymizí některé druhy neevidovaných tržeb, které jsou domluvou mezi oběma aktéry. „Tím myslím situaci, kdy za utažení kapajícího kohoutku dostává instalatér pár korun rovnou do kapsy,“ uvedl příklad.

I on stejně jako ministr financí Andrej Babiš argumentoval chorvatským příkladem. Inspiroval se ale i v jiných oblastech než jen v důsledném evidování tržeb. „V Chorvatsku v návaznosti na zpřísnění podmínek jako bonus snížili sazbu DPH. Takový benefit by měl být i tady,“ žádal za podnikatele Dlouhý.

Babiš zároveň při svém proslovu přiznal, že termín 1. ledna 2016, kdy by měla nová povinnost začít platit, je těžko stihnutelný. „Termín 1. ledna je šibeniční, a není to zákon, tak když to nestihneme 1. ledna, bude to 1. dubna,“ uvedl.

Nová povinnost pro podnikatele bude znamenat, aby nejen povinně tiskli papírové účtenky (nebo je posílali e-mailem), ale především, aby je on-line posílali daňové správě, do připravovaného IT systému Elektronické evidence tržeb (více o chystaných změnách při evidenci tržeb čtěte zde).

Podnikatelé se bojí dlouhých front

Dalším problémem může být podle Dlouhého krátký čas na adaptaci. Tedy pro firmy a živnostníky na to, aby si pořídili nové zařízení a zapracovali ho do chodu svého podnikání. „Pokud má zákon platit od ledna, budou mít čas na adaptaci? Nepovažoval bych za tragédii posun třeba o šest a více měsíců,“ řekl Dlouhý.

Podle prezidenta Hospodářské komory mají firmy a živnostníci obavy hlavně z několika rizik. Tím prvním jsou samozřejmě náklady na nákup zařízení, které bude tržby elektronicky evidovat. Zároveň se bojí úrovně řešení a toho, že by zbytečně kvůli pomalé obsluze pokladny vznikaly fronty zákazníků. Zároveň mají strach, že systém bude nestabilní a může mít i úplné výpadky, které by jim krátkodobě znemožňovaly přijímat tržby.

Program konference

Oficiální program má zhruba jednu hodinu zpoždění.

11:35 – 11:55 – EET jak ji vidí vnitřní obchod a cestovní ruch.
Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu

11:55 – 12:15 Co rozhodne o úspěchu či neúspěchu EET v ČR
Ladislav Minčič, poradce prezidenta HK ČR, ředitel legislativního odboru HK ČR

12:15 Tisková konference
12:30–13:30 Oběd

13:30 – 14:45

Diskusní panel – „EET z pohledu informačních a komunikačních technologií“

Martin Plachý, člen sekce IT a telekomunikací HK ČR
Miroslav Hejna, ředitel odboru řízení a provozu ICT resortu MF ČR. Experti firem z oblasti IT. Partner konference

14:45 – 16:00
Diskusní panel – „Úskalí navrhovaného zákona z pohledu podnikatele a možnosti, jak se s nimi vypořádat“

Irena Bartoňová Pálková, viceprezidentka HK ČR
Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR
Pavel Žatečka, zástupce drobných řemeslníků
Zástupce Svazu obchodu a cestovního ruchu

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Granko slaví 40 let. Jak dnes vypadá holčička z obalu?

Před čtyřiceti lety přivedla maminka Veroniku Fojtů do ateliéru, kde vznikla fotka na obal krabice kakaa. Tehdy...

Multimilionářem přes noc. Šťastlivec vyhrál ve sportce čtvrt miliardy korun

Ve Sportce ve středečním losování padla druhá nejvyšší výhra v historii této hry. Sázející ze Středočeského kraje...

Příští recese zasáhne Evropu tvrději než finanční krize, varují analytici

Ekonomický pokles vyvolá v Evropě vlnu neschopnosti splácet dluhy, varuje ratingová agentura Moody’s. Situace bude...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boeing Max se vrátí, ale zaměstnanci ne. Posádky se bojí zpět na palubu

Letušky a stevardi letecké společnosti American Airlines nechtějí pracovat na palubě Boeingu 737 Max po jeho návratu...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

ČNB chystá 36 emisí pamětních mincí a bankovek, vůbec poprvé vydá dukáty

Česká národní banka (ČNB) plánuje v letech 2021 až 2025 vydat 36 emisí pamětních mincí a bankovek, poprvé v historii...

Pošta válčí s vysokými ztrátami. O hrozbách však věděla už před 12 lety

Česká pošta chystá restrukturalizaci za ­7,5 miliardy korun, hodlá propouštět i modernizovat. Důvodem je dostat státní...

Solární panely už nejsou sexy. Stát jejich podporu výrazně přiškrtí

Snižovat emise v energetice chce Česko zejména cestou úspor před podporou obnovitelných zdrojů. Jejich oblibě nepřidává...

Premium

Kolem transportních palet kvete černý byznys. Kradou se, falšují nebo šidí

Hromada sbitých dřevěných prken je základem přepravy zboží. Samotný prodej palet je však zároveň předmětem falšování,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz