Nejvíc bytů se staví v okolí Prahy a ve Středočeském kraji.

Nejvíc bytů se staví v okolí Prahy a ve Středočeském kraji. | foto: Jiří Berger

Počet zahájených a rozestavěných bytů roste

  • 13
Hypotéky a úvěry ze stavebního spoření dál živí bytovou výstavbu v Česku. Od ledna do konce září vydaly stavební úřady povolení na 31 905 bytů - to je o 6,5 procenta více než loni. Na druhou stranu stavbaři dokončili pouhých 18 166 bytů, meziročně o 13,5 procenta méně.

Kromě hypoték a stavebního spoření pomáhá růstu i podpora mladých párů při získávání prvního bytu, významným vlivem je i očekávané zvýšení DPH na bytovou výstavbu od 1. ledna 2008.

Podle Vladimíra Zikmunda z ČSÚ spěchají investoři se zahájením výstavby především kvůli výhodným hypotečním úvěrům a obavě z vyšší DPH. Nedostatek speciálních stavebních kapacit ale následně protahuje dobu výstavby, a proto meziročně klesl počet dokončených bytů.

"Kromě vyšší DPH působí na investory ale i obava z toho, že úrokové sazby v budoucnu budou vyšší a ceny nemovitostí dále porostou," domnívá se analytik Vladimír Pikora. Bytová výstavba bude podle něj gradovat příští rok.

Tradičně nejvíce bytů se staví v okolí Prahy a ve Středočeském kraji. Za prvních devět měsíců tohoto roku zde stavební úřady povolily výstavbu 11 696 bytů. Naopak nejméně zahájených bytů je v Libereckém a Karlovarském kraji. Podobný stav je i na poli dokončených bytů.