Euromince a eurobankovky nemají Evropané příliš v oblibě

Euromince a eurobankovky nemají Evropané příliš v oblibě | foto: Profimedia.cz

Po pěti letech je euro v trpěné nemilosti

  • 76
Je to už pět let, co se ve dvanácti státech Evropské unie začalo platit eurem. V bezhotovostním platebním styku se jednotná měna používá dokonce už od roku 1999. Za tu dobu si ale bankovky s evropskými motivy moc stoupenců nezískaly.

Lidé jsou rozčarovaní třeba z toho důvodu, že si od měnové unie slibovali nižší transakční náklady. Jejich očekávání ale zůstala nenaplněná. Například Němci si stěžují na to, že v zahraničí stále ještě platí 4,50 eura asi (130 korun) za to, že si chtějí třeba z bankomatu v Itálii vybrat hotovost, říká Bernd Krieger z Evropského spotřebitelského centra v Kielu.

V Německu ještě stále přežívá silná nostalgie po markách. Lidé drží v hotovosti asi 14 miliard marek.

Průzkum časopisu Funk Uhr zjistil, že ceny na marky si více či méně často přepočítává 77 procent dotazovaných. Pro 23 procent hlavně mladších Němců už marka nehraje žádnou roli.

Také v Itálii jsou s eurem nespokojení. Stěžují si hlavně na zdražení, i když podle státních statistik k žádné závratné inflaci nedošlo. Podle listu Il sole 24 Ore některé základní zboží zdražilo, jiné ale zase zlevnilo.

Přechod na euro byl pro Italy komplikovaný spíše z jiného důvodu. Italové byli totiž v lirách zvyklí zaokrouhlovat na celé tisíce nahoru. Droboučké eurocenty proto ze začátku byly pod jejich rozlišovací schopností, přitom po převodu na liry znamenaly nezanedbatelné částky.

Pro návrat liry se vyslovili někteří představitelé autonomistické Ligy severu, například bývalý ministr práce Roberto Maroni, podle kterého bylo převzetí eura pro Itálii katastrofa a který poukazuje na dobré hospodářské výsledky Velké Británie, jež euro nemá.

O "zaplacení velmi vysoké ceny za euro" mluví také Dům svobody bývalého premiéra Silvia Berlusconiho.

Podle stoupenců eura naopak jednotná evropská měna zachránila Itálii před skoro jistou finanční krizí, zabránila růstu inflace a umožnila snížení úrokových sazeb. Bez eura by prý taky teď litr benzinu stál 4000 lir, což by znamenalo zdražení o 200 procent.

I přes skřípění zubů si ale mírná většina Italů přeje euro zachovat.

Nelibost platit evropskými bankovkami panuje i mezi Francouzi. Těm museli donedávna obchodníci na cenovkách v prodejnách přepočítávat ceny na franky. Většina lidí tam totiž považuje euro za špatné. Podle 94 procent způsobil přechod na eura zdražení.

,