Peníze, koruna - ilustrační foto

Peníze, koruna - ilustrační foto | foto: Ondřej Littera, MF DNES

Po benzinu brzy zdraží i další výrobky

  • 108
Doprava, rohlíky, mléko a třeba i pivo čeká podobné zdražování jako v současné době benzin. I když možná přijde až po nějakém čase. "Toto všechno se nakonec bude muset projevit nejen ve vyšší ceně za dopravu, ale i konečných výrobků," říká Martin Felix ze sdružení českých dopravců Česmad.

Pekaři, mlékaři, lihovarníci i pivovarníci už připouštějí, že zdražení může přijít, zatím se mu však brání. "Podle zkušeností vím, že všichni budou se zdražením piva čekat, co jen to půjde. Budou se snažit zvýšené náklady tlumit jinde. Navíc moc dobře vědí, že zdražovat po sezoně je o hubu," říká šéf Svazu pivovarů Jan Veselý.

Ostatní potravináři čekají na dopravce. "Dopravu máme najatou, a tak čekám, s čím přijdou. Daleko zvědavější jsem ale na to, co se stane s cenou kelímků a PET lahví," říká obchodní ředitel Mlékárny Kunín Jiří Klos.

Zdraží vlaky a autobusy?
Vlaky a autobusy jen tak samy od sebe zdražit nemohou, pokud jde o dotované linky, kterých je většina, ty usměrňuje stát. Zdražit se ale může i jindy než jen koncem roku nebo s novým jízdním řádem, jak je to poslední dobou obvyklé.

"Už se to dříve v jiných termínech dělalo, ale zatím nemám žádné zprávy o tom, že bychom začali vyjednávat nebo připravovat zvýšení cen jízdného," říká mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Dráhy obvykle zdražovaly od Nového roku nebo s prosincovým novým jízdním řádem.

"Pro nás to je hodně nepříjemné, sami potřebujeme zdražit kvůli růstu ostatních nákladů, například energie,“ říká mluvčí Delta pekáren Jaroslav Pomp. „Kalkulujeme, co růst paliv udělá a kam až jsme schopni to unést. Pak budeme muset zdražovat. Kdy to bude, teď odhadnout nejde," dodává Pomp. Zdražení však mohou ovlivnit obchodníci, kteří se budou snažit držet ceny dole.

Velkou ranou je drahá nafta pro zemědělce, kteří teď najezdí nejvíce. "Pro nás je to signál, abychom zvýšili tlak na zdražení produkce," prohlásil šéf Agrární komory Jan Veleba.

,