Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vánoční nákup vyjde na dva tisíce. Zbylé jídlo třetina lidí vyhodí do koše

Přeplněné nákupní vozíky předznamenávají o adventu nejen bohatě prostřené sváteční stoly, ale následně přeplněné popelnice. „V období Vánoc spotřeba potravin obecně roste a rostou i celkové objemy nákupů,“ říká Veronika Konečná, šéfka marketingu platformy Nesnězeno.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Češi za nákup jídla na Vánoce zaplatí v průměru dva tisíce korun, přičemž s rostoucím počtem členů domácnosti stoupají výdaje. A téměř vždy zůstanou zbytky. Podle průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Too Good To Go zbyde po Vánocích nějaké jídlo téměř 90 procentům Čechů.

Bohužel téměř třetina tohoto jídla skončí v koši. „Plýtvání jídlem je jedním z nejpalčivějších společenských a ekologických témat, které je znatelné především během Vánoc, kdy jsme obklopeni větším množstvím jídla než obvykle a mnohdy nejsme schopni ho zkonzumovat,“ říká Michaela Číhalíková, ředitelka iniciativy Zachraň jídlo bojující proti plýtvání potravinami.

Je to nesmysl, normu EU nelze splnit, u nás odpad nevzniká, hájí se potravináři

Zbytky podle průzkumu vyhazuje 28 procent dotázaných. Nejčastěji proto, že připravili jídla více, než bylo možné zkonzumovat. To je případ 66 procent dotázaných. Ve 40 procentech případů lidé jídlo vyhazují, protože se zkazilo, respektive nestihli ho sníst včas. „Čtrnáct procent Čechů během Vánoc plýtvá jídlem kvůli tomu, že neví, jak zpracovat zbytky,“ upozorňuje Pavol Dzurjanin, ředitel projektu Too Good To Go Česko.

A co se o Vánocích nejčastěji vyhazuje? Bramborový salát (52 %), nejspíš protože se zkazí, dále chléb (50 %), sladkosti (38 %) a ovoce (18 %). „Množství jídla, které během vánočního období připravíme, a nízké procento lidí, kteří zpracovávají zbytky, ukazují, že je zde spousta prostoru pro změnu,“ upozorňuje Dzurjanin.

Obchodníci a výrobci brojí proti plýtvání. Vdechují potravinám druhý život

Zbylé jídlo se přitom dá bezezbytkově využít při přípravě dalších pokrmů. „Třeba konkrétně bramborový salát lze použít na silvestra a namazat ho na chlebíčky. Starý chléb lze použít například jako posypku na saláty, když se rozmixuje, k zahuštění polévky nebo k přípravě smaženky,“ vyjmenovává Pavol Dzurjanin. Většina vánočních pokrmů je podle něj navíc vhodná k zamrazení. I zmrazené jídlo se však musí spotřebovat do dvou až tří měsíců.

Do dalších pokrmů zpracovává zbytky pouze 48 procent Čechů. Ještě horší je toto procento u generace Z a u mileniálů. Ti využívají zbytky pouze ve 43 procentech případů. „Starší generace vyrůstaly v době válek, ekonomických krizí nebo různých dalších období nedostatku či po nich. To v lidech utvářelo potřebu větší vynalézavosti a minimalizace odpadu, kdy se další využití zbytků stalo druhou přirozeností,“ myslí si Pavol Dzurjanin.

Starší generace je většinou závislá na výši důchodu, což také může hrát roli. „Naproti tomu mnoho mladších může postrádat stejnou úroveň kuchařských dovedností nebo se spoléhat na jídlo z fast foodu a jídlo s sebou, což možnosti opětovného využití omezuje,“ dodává Dzurjanin.

Způsob zacházení se zbytky pak utváří zajímavý paradox v názorech a praxi napříč generacemi. „Mladší generace často více hovoří o udržitelnosti, nicméně jejich rušný životní styl a závislost na hotových jídlech mohou vést k vyšší míře plýtvání. Starší generace praktikují udržitelnost více instinktivně, i když pro ně nemusí být primárně ekologickou volbou,“ poukazuje Dzurjanin.

Neplýtvat a ušetřit. Zákazníci loví zboží před expirací, slevy bývají markantní

Podle dat Eurostatu se v Česku plýtvá jídlem opravdu vydatně. Ročně se v České republice vyhodí milion tun jídla. To je v přepočtu zhruba 101 kg vyhozeného jídla ročně na osobu. „Celou třetinu odpadu v českých domácnostech tvoří právě potraviny,“ poukazuje Veronika Konečná.

Podle společnosti Too Good To Go se ale proti plýtvání dá bojovat jednoduchými kroky. Například kvalitním soupisem nákupního seznamu, který se bude opírat i o to, jaké zásoby už doma jsou. Důležité je podle společnosti také naučit se jídlo správně uchovávat. A samozřejmě pečlivěji plánovat, jaké jídlo připravit a odhadnout jeho adekvátní množství.

Ekonom Kohout: EU potřebuje Muska, na kabelkách a luxusu se stavět nedá

Nejčtenější

V příštích měsících uvidíme pády i velkých stavebních firem, říká expert

Premium

„Kdekdo se ještě donedávna pouštěl do podnikání s pozemky, protože ten byznys vypadal tak, že ho může dělat každý a že na tom nejde prodělat,“ říká generální ředitel společnosti Ekonomické stavby...

Pár telefonátů a cla o měsíc odložena. Trump se dohodl s Mexikem a Kanadou

Americká cla na mexické a kanadské zboží se o měsíc odkládají. Oznámili to po telefonickém rozhovoru mexická prezidentka Claudia Sheinbaumová, kanadský premiér Justin Trudeau a americký prezident...

Nové požadavky Evropské komise vyřadí 90 procent kotlů a kamen, varují odborníci

Nové emisní a technické požadavky Evropské komise (EK) pro kotle a kamna na biomasu ohrožují trh, tvrdí tuzemští výrobci. Podle nich by návrh vyřadil až 90 procent produktů na současném trhu, další...

Cla přicházejí, pykat bude i Evropa, řekl Trump. Kanada zkoumá, jak se pomstít

USA uvalí od 1. února cla na dovoz z Kanady, Mexika a Číny, odmítl Bílý dům jakékoliv spekulace o odkladu avizovaných obchodních přirážek. Americký prezident Donald Trump navíc chystá brzy uvalit cla...

Slepá ulička energetiky. Nad americkou elektrárnou definitivně zapadlo slunce

Kdysi největší solárně-termální elektrárna na světě Ivanpah se chystá na uzavření pouhých jedenáct let po svém spuštění. Provoz totiž nedokáže konkurovat levnějším fotovoltaickým technologiím....

Kaliningrad v izolaci. Kvůli odstřiženému Pobaltí bude závislý na vlastních turbínách

Ruská exkláva Kaliningrad se od soboty ocitne v energetické izolaci. Důvodem je odstřihnutí Lotyšska, Litvy a Estonska od přenosové elektrické sítě IPS/UPS, rozsáhlé synchronní přenosové sítě zemí...

7. února 2025  15:08

Škoda Auto chce rozšířit závod v Kvasinách, koupila polovinu nové zóny

Víc než polovinu nové průmyslové zóny Solnice-Kvasiny na Rychnovsku koupila od Královéhradeckého kraje automobilka Škoda Auto. Podle zjištění iDNES.cz tam plánuje postavit další výrobní halu. Nově...

7. února 2025  14:45

Louis Vuitton představil tašku-humra. Dětem by se líbila, soudí kritici

Luxusní módní dům Louis Vuitton představil během pařížského fashion weeku tašku ve tvaru humra. Vznikla ve spolupráci nového kreativního ředitele pánské módy Pharrella Williamse a známého japonského...

7. února 2025  13:53

Turistů v Česku přibylo. Překonali dokonce předcovidový rok, hlásí statistici

V Česku se loni ubytovalo asi 22,8 milionu turistů, což je meziročně o 3,8 procenta více, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Jejich počet tak poprvé překonal rok 2019 před začátkem pandemie nemoci...

7. února 2025  12:38

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Zvyšují riziko úmrtí. Průmyslové potraviny zavrhla dosud největší studie

Její verdikt není unikátní, obdobný vynesly mnohé předchozí výzkumy. Jenže aktuální studie se chlubí největším,...

Byl to s tebou strašně krásnej kus života, Třeštík poděkoval Decastelo

Tomáš Třeštík (46) a Eva Decastelo (46) se rozešli. Fotograf na sociálních sítích poděkoval moderátorce a herečce za...

V příštích měsících uvidíme pády i velkých stavebních firem, říká expert

Premium „Kdekdo se ještě donedávna pouštěl do podnikání s pozemky, protože ten byznys vypadal tak, že ho může dělat každý a že...

Pár telefonátů a cla o měsíc odložena. Trump se dohodl s Mexikem a Kanadou

Americká cla na mexické a kanadské zboží se o měsíc odkládají. Oznámili to po telefonickém rozhovoru mexická...

Janek Ledecký tajil děti a teď i vnučku. Skoro dva roky je dědečkem

Kondici má jako čtyřicátník a figuru taky, nakonec hojně ji předvádí i v dokumentu, který o něm natočila Česká...