Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fastfoody a jídelny vyřadí 11 kilo z každého metráku jídla, ukázal výzkum

Více než desetina potravin, zpracovaných v restauracích rychlého občerstvení, skončí v odpadu nebo potravinových bankách. Denně na jednu provozovnu připadne 45 kilogramů. Většina se odpadem nebo ztrátou stane v kuchyni při přípravě pokrmů a výdeji. Dalších 30 procent ale mají na svědomí strávníci.
Fotogalerie1

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Za rok se v Česku z provozů rychlého stravování, kam patří jídelny, bageterie i fastfoody typuMcDonald’s a KFC, vyřadí 27 tisíc tun potravin. Z toho většina, tedy 18,3 tisíce, připadá na bageterie a fastfoody a 8,5 tisíce tun na jídelny.

Vyplývá to z prvního výzkumu v tuzemsku, na kterém dva roky spolupracovalo Technologické centrum AV ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a spolek Zachraň jídlo. Znamená to, že se v průměru ve zmíněných restauracích a jídelnách vyřadí 2,7 kilogramů na osobu na rok. Zdrojem dalšího plýtvání je například domácí spotřeba, ale na tu se výzkum nezaměřil.

Zajímavé je porovnání jednotlivých typů provozoven. Zatímco v jídelnách výrazněji než jinde plýtvají konzumenti, kteří nedojídají, ve fastfoodech z jedenácti vyřazených kilogramů na sto kilo připadne přes sedm kilogramů na ztráty a odpad v kuchyni.

Nejvíce disciplinovaní a zodpovědní jsou strávníci v bageteriích, kam spadá třeba řetězec Subway nebo Bageterie Boulevard. Autoři studie však připouštějí, že tam, stejně jako ve fastfoodech, odpad a ztráty nejdou přesně změřit, protože si část zákazníků jídlo odnáší domů.

Struktura potravinových odpadů a ztrát podle jejich vzniku.

„Čím je v provozovně větší míra zpracování primárních surovin (mouky, masa, neopracované zeleniny), tím je množství potravinového odpadu a ztrát větší. Tento způsob zpracování ale na druhou stranu nevyžaduje tolik obalových materiálů a má také menší nároky na skladování,“ tvrdí studie.

Příliš se nevyhazují maso, sýry a vejce. Horší je to u zeleniny, ovoce, brambor, omáček, příloh nebo pečiva. Zatímco zelenina se vyhazuje hlavně v kuchyni, například kvůli špatnému skladování nebo plánování, hotové pokrmy často míří do odpadu na straně strávníků.

Jaké potraviny se nejvíc „vyhazují“?

Bageterie jsou na tom nejhůř ve vyhazování zeleniny, brambor a ovoce, fastfoody „vedou“ v plýtvání masem, sýry, vejci a také pečivem, zákusky a základními surovinami. V jídelnách se plýtvá hlavně v pevných a tekutých částech a přílohách, polévkách, ale i zelenině a bramborách.

„Často nezbývá než objednat větší balení a část surovin nevyužít.“

Příčin plýtvání je mnoho. Od kvality vstupních surovin, managementu kuchyně, velikosti porcí, až po nedostatečné technologie k uchovávání potravin. Na straně poptávky jsou důvodem i velké porce nebo nezodpovědnost strávníka. Může to být i příliš široký sortiment, který si vyžaduje mít na skladě velké množství různých potravin.

„Mnohdy není k dispozici balení v množství, které provoz právě potřebuje. Často nezbývá než objednat větší balení a část surovin nevyužít. Někdy je dokonce finančně výhodnější objednat větší balení s rizikem, že se surovina nevyužije, než nakupovat několik menších balení,“ stojí ve studii.

Kde vznikají v restauracích ztráty a odpad?

Mezi způsoby předcházení vzniku odpadu a ztrát patří třeba šokové zmrazování, vakuové balení, motivování a vzdělávání zaměstnanců, lepší plánování nákupu a skladování surovin, optimalizace velikosti porcí, revize smluv apod.

Darování hluboce zmrazených potravin komplikuje nejednotný výklad hygienických norem.

„Darování hluboce zmrazených potravin je zatím v Česku komplikováno nejednotným výkladem hygienických norem ze strany jednotlivých krajských hygienických stanic, vysoká administrativní náročnost, nedostatečné zabezpečení potřebné logistiky pro redistribuci i menší flexibilita hygienických předpisů,“ uvádí výzkum.

Autoři projektu rozlišují mezi potravinovou ztrátou a odpadem. V prvním případě se jedná o potravinu, vyřazenou z prodeje, která ale ještě nemusí skončit v odpadu. Končí například v potravinové bance. Potravinový odpad už se dále nekonzumuje, zužitkuje se jako krmivo pro zvířata nebo k biochemickému zpracování.

VIDEO: Učinili jsme pokus, kolik sýra z toastů v McDonald's zůstane nalepeno na sáčcích:

14. září 2020

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Nejčtenější

Dvouúrovňové sezení v letadlech opět budí emoce. Jen varianta, brání se designér

Evropský výrobce letadel Airbus se společně se startupem Chaise Lounge zabývá myšlenkou dvouúrovňového sezení v letadlech. Někteří oceňují, že by tato konfigurace mohla přinést více pohodlí. Další...

Hordy tiktokerů následovaly influencerku do hor, úřady zalarmovaly i armádu

Spor mezi influencerkou a malými italskými lyžařskými resorty musela řešit policie a úřady zalarmovaly do pohotovosti i armádu. Středisko ve střední Itálii obvinilo neapolskou influencerku Ritu De...

Kde jste? zoufá loterijní společnost. Výherce se dosud nepřihlásil k miliardám

Loterijní společnost v Hesensku hledá výherce úterního Eurojackopotu, který trefil 88 milionů eur (2,2 miliardy korun). Šťastlivec se totiž dosud nepřihlásil. Pátrání po něm stěžuje fakt, že výherce...

Česká ekonomika je v nejlepší desítce zemí Evropské unie, ukázala analýza

Po utlumení inflace se Česko vrátilo do desítky nejzdravějších ekonomik Evropské unie. Aktuálně obsadilo devátou příčku, kde bylo naposledy v roce 2022, ukázal Index prosperity a finančního zdraví....

Veterináři stahují z obchodů polévku a hotové jídlo. Obsahují benzimidazoly

Státní veterinární správa (SVS) stáhla z prodeje gulášovou polévku a segedínský guláš od českých výrobců, kteří k výrobě použili vepřové maso s nadlimitním obsahem veterinárního léku benzimidazolu....

Regulace pro Airbnb narazila. Politikům ODS vadí zásah do vlastnických práv

Premium

Povinné elektronické registrace všech poskytovatelů krátkodobého ubytování typu Airbnb i jejich klientů čeká závěrečná zkouška. Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje, že systém zvaný eTurista spustí...

18. února 2025

Farmáře straší krácení dotací kvůli pokutám od inspekce práce, začne se letos

Přijít o část dotací mohou zemědělci od letošního roku i kvůli nedodržování pracovněprávních podmínek. Takzvaná sociální podmíněnost by měla začít platit od dubna, ale zatím nejsou jasné podmínky. ...

18. února 2025

Jak se žije v Gelsenkirchenu. Průmyslové město je symbol potíží Německa

Německo se potýká s největšími ekonomickými problémy za poslední dvě desetiletí. Mezi nejvíce postižené regiony se řadí mimo jiné i město Gelsenkirchen v Severním Porýní-Vestfálsku. Míra...

17. února 2025

Místo porsche xiaomi. Proč už německá značka není v Číně prémiová

Po desetiletích, kdy německé automobilky dominovaly čínskému trhu s vysoce výkonnými automobily s precizním technickým zpracováním, nyní ztrácejí na úkor čínských konkurentů. Domácí výrobci totiž...

17. února 2025

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

To nechci, proč mi to Google nainstaloval do mobilu? Uživatelé se bouří

V posledních týdnech začal Google instalovat do telefonů s Androidem novou systémovou aplikaci, která má uživatele...

Shodila jsem 23 kilo. Táta říkal, že se na to nedá koukat, přiznala Cibulková

Bývalá slovenská profesionální tenistka Dominika Cibulková (35) po narození dětí výrazně přibrala. V rozhovoru pro...

Kanye West a Bianca Censori se rozešli, raper zveřejnil podivný vzkaz

Raper Kanye West (47) a jeho žena Bianca Censori (30) se podle zdrojů blízkých páru rozešli a směřují k rozvodu....

Muže děsí můj svalnatý zadek, popisuje žena problémy při hledání partnera

Třiadvacetiletá influencerka Kerolay Chavesová z Brazílie, kterou na Instagramu sledují miliony lidí, shání životního...

Mimozemšťani, bába pod kořenem. Skryté vtipy v Kingdom Come 2 jsou geniální

Česká středověká hra Kingdom Come: Deliverance 2 je venku už víc než týden a hráči postupně objevují více či méně...