Neděle 28. listopadu 2021, svátek má René
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Neděle 28. listopadu 2021 René

Fastfoody a jídelny vyřadí 11 kilo z každého metráku jídla, ukázal výzkum

Více než desetina potravin, zpracovaných v restauracích rychlého občerstvení, skončí v odpadu nebo potravinových bankách. Denně na jednu provozovnu připadne 45 kilogramů. Většina se odpadem nebo ztrátou stane v kuchyni při přípravě pokrmů a výdeji. Dalších 30 procent ale mají na svědomí strávníci.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Za rok se v Česku z provozů rychlého stravování, kam patří jídelny, bageterie i fastfoody typuMcDonald’s a KFC, vyřadí 27 tisíc tun potravin. Z toho většina, tedy 18,3 tisíce, připadá na bageterie a fastfoody a 8,5 tisíce tun na jídelny.

Vyplývá to z prvního výzkumu v tuzemsku, na kterém dva roky spolupracovalo Technologické centrum AV ČR, společnost Median, Ústav zemědělské ekonomiky a informací a spolek Zachraň jídlo. Znamená to, že se v průměru ve zmíněných restauracích a jídelnách vyřadí 2,7 kilogramů na osobu na rok. Zdrojem dalšího plýtvání je například domácí spotřeba, ale na tu se výzkum nezaměřil.

Zajímavé je porovnání jednotlivých typů provozoven. Zatímco v jídelnách výrazněji než jinde plýtvají konzumenti, kteří nedojídají, ve fastfoodech z jedenácti vyřazených kilogramů na sto kilo připadne přes sedm kilogramů na ztráty a odpad v kuchyni.

Nejvíce disciplinovaní a zodpovědní jsou strávníci v bageteriích, kam spadá třeba řetězec Subway nebo Bageterie Boulevard. Autoři studie však připouštějí, že tam, stejně jako ve fastfoodech, odpad a ztráty nejdou přesně změřit, protože si část zákazníků jídlo odnáší domů.

Struktura potravinových odpadů a ztrát podle jejich vzniku.

Struktura potravinových odpadů a ztrát podle jejich vzniku.

„Čím je v provozovně větší míra zpracování primárních surovin (mouky, masa, neopracované zeleniny), tím je množství potravinového odpadu a ztrát větší. Tento způsob zpracování ale na druhou stranu nevyžaduje tolik obalových materiálů a má také menší nároky na skladování,“ tvrdí studie.

Příliš se nevyhazují maso, sýry a vejce. Horší je to u zeleniny, ovoce, brambor, omáček, příloh nebo pečiva. Zatímco zelenina se vyhazuje hlavně v kuchyni, například kvůli špatnému skladování nebo plánování, hotové pokrmy často míří do odpadu na straně strávníků.

Jaké potraviny se nejvíc „vyhazují“?

Jaké potraviny se nejvíc „vyhazují“?

Bageterie jsou na tom nejhůř ve vyhazování zeleniny, brambor a ovoce, fastfoody „vedou“ v plýtvání masem, sýry, vejci a také pečivem, zákusky a základními surovinami. V jídelnách se plýtvá hlavně v pevných a tekutých částech a přílohách, polévkách, ale i zelenině a bramborách.

„Často nezbývá než objednat větší balení a část surovin nevyužít.“

Příčin plýtvání je mnoho. Od kvality vstupních surovin, managementu kuchyně, velikosti porcí, až po nedostatečné technologie k uchovávání potravin. Na straně poptávky jsou důvodem i velké porce nebo nezodpovědnost strávníka. Může to být i příliš široký sortiment, který si vyžaduje mít na skladě velké množství různých potravin.

„Mnohdy není k dispozici balení v množství, které provoz právě potřebuje. Často nezbývá než objednat větší balení a část surovin nevyužít. Někdy je dokonce finančně výhodnější objednat větší balení s rizikem, že se surovina nevyužije, než nakupovat několik menších balení,“ stojí ve studii.

Kde vznikají v restauracích ztráty a odpad?

Kde vznikají v restauracích ztráty a odpad?

Mezi způsoby předcházení vzniku odpadu a ztrát patří třeba šokové zmrazování, vakuové balení, motivování a vzdělávání zaměstnanců, lepší plánování nákupu a skladování surovin, optimalizace velikosti porcí, revize smluv apod.

Darování hluboce zmrazených potravin komplikuje nejednotný výklad hygienických norem.

„Darování hluboce zmrazených potravin je zatím v Česku komplikováno nejednotným výkladem hygienických norem ze strany jednotlivých krajských hygienických stanic, vysoká administrativní náročnost, nedostatečné zabezpečení potřebné logistiky pro redistribuci i menší flexibilita hygienických předpisů,“ uvádí výzkum.

Autoři projektu rozlišují mezi potravinovou ztrátou a odpadem. V prvním případě se jedná o potravinu, vyřazenou z prodeje, která ale ještě nemusí skončit v odpadu. Končí například v potravinové bance. Potravinový odpad už se dále nekonzumuje, zužitkuje se jako krmivo pro zvířata nebo k biochemickému zpracování.

VIDEO: Učinili jsme pokus, kolik sýra z toastů v McDonald's zůstane nalepeno na sáčcích:

14. září 2020

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv
  • Nejčtenější

Světem se kvůli mutaci valí lavina výprodejů. Padají akcie, ropa i bitcoin

Kvůli nové mutaci koronaviru, která byla detekována v Jihoafrické republice, klesly v pátek asijské akcie nejvíce za...

Fialovy nebezpečné záměry. Příští vláda nevnímá souvislosti, píše Jiří Paroubek

Premium Z koaličního programu nové vlády nutně vyplývá nová zátěž pro veřejné rozpočty přesahující 80 miliard korun ročně....

Ve Vietnamu leží bez využití hora hliníku za miliardy. Pomůže vyřešit krizi?

Hliníková krize. I tak se dá nazvat aktuální situace, kdy celý svět bojuje s nedostatkem i rostoucími cenami tohoto...

Růžový gel pro ženy? Drogerii dm vyplísnili v Německu za genderové stereotypy

Řetězec dm drogerie markt, který podniká i v České republice, získal v Německu anticenu Zlatý kůl v plotě. Jejím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nové daně a propouštění. To je podle Raiffeisenbank budoucnost České republiky

Propouštění státních zaměstnanců, revize koronavirových pomocí, nové daně. To jsou kroky, bez kterých se česká...

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

  • Další z rubriky

Pomoc pro malé prodejce. Rohlík nabídne zboží z vánočních trhů

Online supermarket Rohlík chce pomoci prodejcům z vánočních trhů, kteří jsou momentálně omezeni protipandemickými...

Podvodníci nabízejí právní zastoupení lidem poškozeným krachem Bohemia Energy

Skupina Bohemia Energy důrazně varuje před pochybnými subjekty, které se objevily na trhu a slibují bývalým zákazníkům...

Na poště se před Vánocemi obrňte trpělivostí. Clo brzdí i malé balíčky

Premium Objednávání zásilek ze zahraničí může být i dost stresující. Příjemcům mnohdy život komplikují dlouhé dodací lhůty,...

Bez rezerv a na dně. Tahle vlna už neměla přijít, zoufají si v Alpách

Premium K nástupní stanici lanovky v jediném celoročně otevřeném ledovcovém lyžařském areálu Rakouska – Hintertuxer Gletscher –...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Neočkovaný herec Etzler je na kyslíku s oboustranným zápalem plic

Miroslav Etzler skončil s covidovou atakou a oboustranným zápalem plic v nemocnici. Své příznivce na sociálních sítích...

Světem se kvůli mutaci valí lavina výprodejů. Padají akcie, ropa i bitcoin

Kvůli nové mutaci koronaviru, která byla detekována v Jihoafrické republice, klesly v pátek asijské akcie nejvíce za...

Michal po mně skočil, popsala start intimního života zrzka z experimentu

Z šesti dvojic televizní Svatby na první pohled čeká rozhodnutí už jen tři páry. Jarda s Romanou spolu zůstali, vztah...

Často lidi vykolejíme, přiznávají manželé Černí. Oba nosí dámskou módu

Michaela a Vlastimil Černí se rádi oblékají podle vlastních pravidel a svými outfity boří společenské konvence. Manželé...

Souboj na talíři skončil. Kašpárek, Forejt a Punčochář ukázali rodiny

Velkým finále skončila v úterý večer kulinární show Souboj na talíři. Diváci se dozvěděli, kdo ze tří skvělých kuchařů...