Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi si oblíbili platby mobilem. Zaplatili už zboží za stamiliony

  6:00
Je to necelý půlrok, co první tři české banky umožnily placení mobilem prostřednictvím Google Pay. A jak zjistila MF DNES, Češi si tuhle možnost oblíbili. Mobilem zaplatili zboží a služby úhrnem za stamiliony korun.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Například u Moneta Money Bank, která byla – spolu s J&T Bankou a mBank – v první vlně, nyní takto platí přes 20 tisíc klientů. Dosud utratili přes 150 milionů korun. Jen v březnu uskutečnili 81 tisíc transakcí.

Placení mobilem je bezpečnější než kartou, říká šéf banky Moneta

„Očekáváme, že do poloviny roku naši klienti zaplatí pomocí mobilu čtvrt miliardy,“ říká ředitelka pro platební styk Monety Hana Wasserburger. Do dvou let budou podle ní Češi platit mobilem stejně často a samozřejmě, jako dnes platí bezkontaktními kartami. A v tom dnes patří v Evropě na špici.

Podobná čísla jako Moneta hlásí také Komerční banka, která se připojila o pár týdnů později. „Google Pay si dosud aktivovalo přes 12,5 tisíce klientů. Do konce března zaplatili celkem 155 milionů korun,“ říká manažer Komerční banky Jan Vichr.

„Chtěli bychom, aby mobilem na konci tohoto roku platilo zhruba čtvrt milionu lidí. Záleží na tom, jaká další řešení pro mobilní placení a další banky budou k dispozici. O rok později by takto mělo platit něco mezi půlmilionem až milionem lidí,“ říká Miroslav Lukeš, šéf firmy Mastercard v Česku.

Přidají se další banky

Ještě letos přidají možnost zaplatit pomocí Google Pay nejméně další dvě banky – Fio banka a Equa bank. Další finanční ústavy upřednostňují pro placení vlastní aplikaci. Příkladem je Air Bank, která umožnila platit mobilem prostřednictvím aplikace My Air začátkem dubna.

S placením pomůže aplikace Google Pay

  • Mobil umožňuje zaplatit, i když člověk kartu nemá zrovna u sebe. Stačí mít kartu Visa či Mastercard od banky, která Google Pay podporuje – tedy například od Moneta Money Bank či Komerční banky. A také chytrý telefon s operačním systémem Android s podporou NFC.
  • Google Pay jde obvykle zapnout přímo v aplikaci mobilního bankovnictví dané banky. Výhodou podle ředitelky pro platební styk Monety Hany Wasserburger je i to, že platit pomocí Google Pay mohou i noví klienti ještě před tím, než dostanou fyzickou kartu.
  • Alžběta Houzarová z Googlu říká, že takto platit může být bezpečnější. V mobilu není uloženo jméno držitele ani číslo karty. Pro každou kartu se vytvoří jedinečné šifrované virtuální číslo, neboli token, který je svázán s konkrétním zařízením. Při každé transakci je navíc použit jedinečný bezpečnostní klíč. V případě ztráty telefonu stačí deaktivovat token, není třeba blokovat kartu.
  • Lze provést maximálně tři platby do 500 korun bez odemknutí telefonu. Při další platbě již telefon vyzve k zadání přístupového hesla či otisku prstu. A to i v případě, že je již odemknutý. U vyšších plateb musí být vždy odemknutý. Po odemknutí lze provést maximálně dvě platby. Při další transakci telefon vyžádá zadání bezpečnostního prvku – stejným způsobem, kterým se odemyká. Opět i v případě, že je již odemknutý. Pro všechny platby je zároveň hlídán čas, po který lze provést platbu od doby odemknutí telefonu. Po jeho překročení je třeba znovu zadat heslo či otisk prstu.

Jen během prvního týdne si tuto funkci zapnulo 22 tisíc lidí. Stejně jako v případě Google Pay mohou službu využít lidé, kteří mají chytrý telefon s operačním systémem Android a funkcí NFC.

Placení prostřednictvím vlastní aplikace plánuje také největší tuzemská banka Česká spořitelna. „Umožníme to v rámci aplikace George Go ve druhé polovině roku. Zároveň ale pokračují jednání se společností Google i Apple. Prioritou ale je, aby George pípal co nejdřív,“ říká mluvčí spořitelny Filip Hrubý.

Apple Pay i chytré hodinky

Ačkoliv telefony s Androidem jsou v Česku nejrozšířenější, banky by rády nabídly mobilní platby i pro majitele iPhonů či chytrých hodinek. „Zaznamenali jsme zájem bank o placení prostřednictvím Garmin Pay a dalších náramků či hodinek.

Několik bank je již připraveno a snad do konce roku nabídnou tuto technologii zákazníkům. Česko je technologicky připravené i na Apple Pay. Konkrétní termín spuštění ale zatím není znám,“ říká Lukeš.

„Máme ambici být první bankou v Česku, která nabídne klientům Apple Pay, což by dále podpořilo rozvoj bezkontaktních plateb. Rozhodnutí o případném spuštění je však plně na straně společnosti Apple,“ říká senior manažer pro platební karty Monety Jan Hruška.

Obavy ze zneužití

Banky přepokládají, že mobilem začne postupně platit většina klientů. K přístupu ke své bance používá mobilní telefon na úkor stolního počítače stále více lidí. Například v Komerční bance vzrostl počet klientů, kteří mobilní banku aktivně používají, meziročně o 44 procent.

Část klientů má však obavy z toho, že by banku v mobilu někdo mohl zneužít, a žádnou aplikaci si do telefonu nainstalovat nechce. Lidé z bank však tvrdí, že mobilní bankovnictví je bezpečnější než to v počítači.

Podle Hrušky se v Monetě ani při platbách mobilem díky vysokému zabezpečení každé transakce zatím nesetkali s pokusem o zneužití. Rozšíření mobilních plateb bude záviset na dalších novinkách, s nimiž banky přijdou.

„Pro lidi dnes dobře fungují i bezkontaktní karty, a nemají tedy potřebu přecházet na mobil. K tomu dojdou, až mobilní platby budou trendem a až v mobilu budou samozřejmostí digitální platební aplikace, jako například objednávky a platba v restauracích,“ říká Lukeš.

Jak Češi platí mobilem

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Nejlepší letiště pro rok 2024 má Katar, Ruzyně se do top 100 nedostala

19. dubna 2024

Titul pro nejlepší letiště světa si pro letošní rok odneslo mezinárodní letiště Hamad v katarském...

Britské mléčné farmy chrlí hnůj do řek. Ochránci přírody volají po nápravě

19. dubna 2024

Mléčné farmy ve Spojeném království znečišťují životní prostředí a vylévají velké množství...

Česká pošta testuje nové stejnokroje. Dodá je do tří set poboček v Česku

19. dubna 2024  17:11

Zaměstnanci třech stovek z 2 900 poboček České pošty budou mít nové stejnokroje. Testování...

Investoři vyhlížejí půlení bitcoinu. Změnu jeho ceny teď odhadují jen stěží

19. dubna 2024  16:26

Investoři do kryptoměn s napětím očekávají sobotní tzv. půlení bitcoinu, takzvaný halving. Při něm...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...