Ilustrační snímek

Ilustrační snímek

Plán: poctivé firmy by mohly platit DPH dvakrát. I za neplatiče

  • 256
Pokud máte firmu a váš dodavatel nebo odběratel neodvede státu DPH, můžete být dnes v klidu. Zřejmě vás z něj ale vytrhne změna, kterou připravuje ministerstvo financí. Odpovědnost neplatičů daně by bylo možné přenést na poctivé. Pokud váš dodavatel nezaplatí státu, mohl by si peníze vybrat z vaší pokladny.

Nový nástroj se jmenuje "společná a nerozdílná odpovědnost poplatníků za DPH v řetězci" a vážně se o něm mluví na ministerstvu financí. Návrh ještě není na papíře, teprve se objeví v připomínkovém řízení, někteří experti se ale bojí už teď, že by se objevil v novelizaci zákona o DPH.

expertka

Až podnikům dojde, o co se jedná, tak se zvedne obrovská vlna odporu

"Firmy v podstatě nevědí, o co se jedná. Až to podnikům dojde, tak se zřejmě zvedne obrovská vlna odporu," říká odbornice na daně Dana Trezziová z firmy BDO Tax a bývalá náměstkyně ministra financí. Myslí si, že změna poctivé podnikatele uvrhne do právní nejistoty.

Firmy, které redakce iDNES.cz oslovila, o novince nic nevědí a většinou ji nechtějí komentovat. "S návrhem jsme zatím neměli možnost se seznámit, nemůžeme se tedy nyní k němu nijak kvalifikovaně vyjádřit," sdělila tisková mluvčí skupiny ČEZ Eva Nováková. Distributor nápojů a cigaret Peal naznačil, že by se mu to moc nelíbilo.

Právě distribučním firmám, které mají někdy i tisíce dodavatelů a odběratelů, by mohla chystaná změna vadit nejvíce.

Ministerstvo financí návrh obhajuje bojem proti daňovým únikům, podobný nástroj už stát využívá u spotřební daně. "Jedná se o standardní opatření sloužící v boji proti daňovým podvodům v oblasti DPH, které zatím ČR nevyužívala, a proto ministerstvo o zavedení tohoto institutu uvažuje," vysvětluje náměstek ministra financí Peter Chrenko. Umožňuje to evropská legislativa.

Ministerstvo připouští, že o novince uvažuje na žádost firem z oblasti pohonných hmot. Tam jsou zřejmě úniky na daních největší.

"Jsme poškozeni, když nakupujeme řádně, máme konkurenceschopné ceny a někdo nám konkuruje srovnatelným produktem o tři koruny levnějším jen proto, že v systému tvorby ceny někdo nezaplatí daně," sdělil iDNES.cz mluvčí Benziny Václav Loula. O připravované změně ale prý nic neslyšel.

Odvedli jste daň? Nevadí...

Daňová expertka Dana Trezziová si myslí, že by stát mohl "společnou a nerozdílnou" odpovědnost při výběru DPH interpretovat obdobně jako u spotřební daně. V tomto případě, pokud by finanční úřad zjistil, že někdo v DPH řetězci daň neuhradil, vybral by si ji jinde, nehledě na to, že dotyčný daň na vstupu, tedy při pořizování zboží nebo služeb, poctivě zaplatil a daň na výstupu poctivě odvedl.

"Pokud za daň odpovídá více osob společně a nerozdílně, jsou všechny tyto osoby potenciálními plátci daně, což znamená, že daň může zaplatit kterýkoliv z nich. Jedna osoba se nemůže bránit odkazem na druhou osobu. Správce daně nemusí zajímat, jaká pravidla si mezi sebou osoby dohodly. Je pouze na uvážení správce daně, koho z potenciálních plátců si pro zaplacení vybere," zní interpretace MF u spotřební daně.

Podle odborníka na nepřímé daně Martina Diviše PricewaterhouseCoopers by nemuselo být ovlivněno obchodování poctivých firem, pokud bude možné nástroj vztáhnout jen na podvodné obchody, nebo na případy nákupů od nového "neprověřeného" prodávajícího.

"Konkrétní znění ustanovení by mělo být vyváženo tak, aby práva poctivých podnikatelů byla co nejméně narušována," myslí si také Tomáš Babáček z advokátní kanceláře Ambruz & Dark. Ministerstvo chce, aby společná odpovědnost u odvodu DPH platila od roku 2011, záleží ale na schvalování v Parlamentu. Současná vláda už návrh zřejmě předložit nestihne.