Pivo obsahuje řadu přírodních látek, které prospívají zdraví.

Pivo obsahuje řadu přírodních látek, které prospívají zdraví. | foto: Martin Adamec

Pivo prospívá zdraví, shodují se evropští vědci

  • 60
Pivo prospívá lidskému zdraví, samozřejmě je-li upíjeno umírněně a s požitkem, hlásají učenci ze všech koutů Evropské unie. Sdružení Evropští výrobci piva zasvětilo pravidelnou výroční konferenci právě tomuto tématu. Přenášela řada vědců zvučných jmen.

Sdružení konferenci také využilo jako upozornění Evropské komisi, která chystá zprávu o neblahých důsledcích pití alkoholu v unii.

Britský profesor Jonathan Powell dokazoval, že pivo obsahuje přírodní silikon, který při omezené spotřebě posiluje kosti a brání osteoporóze.

Rakouský profesor Manfred Wanzl zase v pivu objevil látky, které snižují riziko vzniku Alzheimerovy nemoci, zatímco Jean-Michel Lecerf z francouzského Pasteurova institutu zjistil, že zdravou životosprávu významně podněcují ječmen a chmel přítomné v pivu.

Podle Norberta Franka z univerzity v německém Heidelbergu funguje právě chmel jako účinná látka proti vzniku rakovinných nádorů.

"Alkohol může zajisté způsobovat problémy. Zde však odborníci na základě vědeckých studií popisují blahodárné účinky pití piva, pokud je umírněné a rozumné," liboval si Michal Kačena, místopředseda Svazu českých pivovarů a sladoven z plzeňského Prazdroje.

Upozornil ovšem na představy, že by se chystaná zpráva EK mohla promítnout až do předpisů omezujících na evropské úrovni prodej piva, a tudíž jeho konzumaci.

Představuje si proto, že na Evropskou komisi by měli v zájmu českého piva více působit čeští politikové, diplomaté, europoslanci. "Máme pocit, že jiné země, například skandinávské, jsou aktivnější, zatímco v České republice se to podceňuje. Rádi bychom o tom debatovali, stali se součástí řešení problému."

Evropská regulace mu připadá vhodná nanejvýš v obecné rovině; jinak by měl podmínky prodeje a spotřeby upravovat každý stát sám, podle svého životního stylu a svých tradic. Ve Středomoří se popíjejí k jídlu lehká vína, v Česku nebo v Německu je součástí stravy zase pivo. Problém s jednorázovým opíjením mají spíše země na severu Evropy.

Profesor Arne Astrup z Kodaně na grafech dokazoval, že lehké popíjení piva a také jiných kvašených nápojů oddaluje nebezpečí infarktu. Španělská profesorka Ascensión Marcosová vyprávěla o dosavadních slibných výsledcích výzkumu, jehož cílem je prokázat, že látky obsažené v pivu posilují imunitní systém lidského organismu.

"Mluví se hodně o vínu, ale blahodárné účinky souvisejí spíše s alkoholem jako takovým, tedy i s pivem. Pivo obsahuje ovšem další živiny a vlastnosti, jež mohou prospívat zdraví," řekl v úvodní řeči profesor Powell. "Berme tedy tuto konferenci jako krok k nápravě rovnováhy."

,