Na začátek července, kdy začaly přísnější tresty platit, načasoval zahájení produkce nealkoholického piva humpolecký Bernard. Stal se tak už patnáctým výrobcem.
"Rádi bychom vyráběli až desítky tisíc hektolitrů ročně," říká spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. Nejprodávanější značky nealko piva, Radegastu Birell, se přitom loni vyrobilo přes sto padesát tisíc hektolitrů.
Dopad nového zákona na prodej čeká i šéf Svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. "Dosud jeho spotřeba rostla o čtvrtinu ročně, jakmile se projeví nový zákon, může to být až o polovinu," říká.
Zatímco pivovary na přesné výsledky zatím čekají, restaurace už zvýšenou poptávku po nealkoholickém pivu zaznamenaly. "Dříve jsme zásoby v chladicím boxu (několik desítek piv) prodali za tři dny, teď nám na to někdy stačí i jediný den," říká servírka z Kavárny U Přívozu ve Spytihněvsi na Zlínsku.
Pivovary spoléhají na to, že spotřeba nealkoholického piva bude stoupat i díky měnícímu se životnímu stylu Čechů a odklonu od alkoholu. "V Německu a Rakousku je podíl nealko piv na trhu přes pět procent. U nás je to zatím pouze něco málo přes procento," říká.
Podle Veselého by mohlo mít nealko pivo takové zastoupení v Česku během dvou let. "Zároveň ale poklesne spotřeba ostatních piv," upozorňuje Veselý.
Nealkoholická piva nebyla dlouho příliš populární kvůli nízké kvalitě. "Dříve se dalo pít, jenom když bylo silně podchlazené," vzpomíná Veselý.
Vůbec poprvé mohli Češi ochutnat nealko pivo v polovině 70. let. Jeho otcem byl současný sládek Budějovického Budvaru Josef Tolar. Dostalo název Pito, což byla zkratka vzniklá z první a poslední slabiky slov pivo a auto.
Pod značkou Pito jsou v současné době na trhu dvě piva: z pivovarů Pardubice a Samson. Ostatní značky většinou obsahují slova Free nebo Nealko. Vlastní značku má Radegast, který licenci na výrobu piva Birell přivezl na začátku 90. let ze švýcarského, dnes už neexistujícího pivovaru Hürlima.
Jejich vyšší kvalitu dokázal i loňský test MF DNES, v kterém většina piv získala hodnocení nadprůměrné nebo dobré. Vůbec nejlepší byl Radegast Birell, v těsném závěsu za ním skončily Staropramen a Primátor.
Aby mohlo být pivo klasifikováno jako nealkoholické, musí podle české normy obsahovat maximálně půl procenta alkoholu. To je množství, které tělo velmi rychle odbourá a nerozpoznají ho ani přesné měřicí přístroje.
Nealko pivo se vyrábí několika způsoby. Nejdražší je dodatečné odbourání alkoholu z hotového piva. V Česku se však nejčastěji používají metody včasného zastavení kvašení nebo nahrazení běžných kvasinek speciálním druhem, které neprodukují tolik alkoholu.
"Výroba nealkoholického piva je určitě náročnější," řekl sládek uherskobrodského pivovaru Janáček Jaroslav Horehleď. Na nealkoholickém pivu si lze v mnoha restauracích už pochutnat nejen z lahve.
"Čepovaný Birell nabízí přes dvě stovky restaurací. Vůbec nejvíc je jich u hlavních silničních tahů," říká Vladimír Jurina z Plzeňského Prazdroje, do jehož skupiny Radegast Birell patří. Sudové nealko však nabízejí i některé další pivovary.