Miroslav Provod, Tomáš Pitr

Miroslav Provod, Tomáš Pitr - Podnikatelé Miroslav Provod (vlevo) a Tomáš Pitr stanuli 13. dubna 2004 před soudem kvůli podezření z daňových podvodů. | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Pitr stanul před soudem kvůli daním

  • 4
Podezření z daňových úniků přivedlo před soud jednoho z nejbohatších českých podnikatelů Tomáše Pitra. Spolumajitel ústecké Setuzy čelí obvinění spolu s dalšími čtyřmi muži, je mezi nimi například i podnikatel Miroslav Provod. Pokud je soud uzná vinnými, hrozí jim až dvanáct let vězení.

Pitr ještě nikdy odsouzen nebyl, Provod dvakrát, tresty jsou ale už zahlazeny. Podle tisku byl v 80. letech odsouzen za hospodářské delikty.

Trestná činnost, z níž se nyní oba budou zpovídat před soudem, spadá podle obžaloby do roku 1994. Spolu s dalšími obžalovanými údajně uzavírali fiktivní smlouvy v úmyslu získat neoprávněně odpočet DPH.

Stát prostřednictvím finančních úřadů tak údajně společně okradli o více než 58 milionů korun.

"Za těch patnáct let, co podnikám, člověk chybu udělat může, otázka je, zda to je, či není trestný čin," řekl Pitr u soudu.

Případ komentovat nechtěl, vše nechává na posouzení pražskému městskému soudu. K tomu se ale v pondělí nedostavil hlavní obžalovaný Vratislav Romanovský. Nemá o něm žádné zprávy ani jeho advokát.

Soudce Petr Novák Romanovskému pohrozil zatykačem a jednání odročil na květen. "Dávám mu týden, aby se soudu ozval," uvedl.