Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyvíjíme e-cigarety, které ověří kuřákův věk, říká šéfka Philip Morris

Tabákový gigant Philip Morris nedávno ohlásil koupi tří farmaceutických firem z USA, Dánska a Velké Británie. „Chceme se přetvořit z tabákové firmy na společnost podnikající v oblastech i mimo nikotin, zejména v segmentu péče o zdraví a životního stylu,“ říká šéfka Philip Morris pro Česko, Slovensko a Maďarsko Andrea Gontkovičová v rozhovoru.
Andrea Gontkovičová, ředitelka Philip Morris ČR

Andrea Gontkovičová, ředitelka Philip Morris ČR | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Philip Morris deklaruje, že se chce zcela zbavit cigaret. Ty jsou ovšem stále vaším hlavním byznysem. Je toto rozhodnutí míněno opravdu vážně?
Naprosto. Neexistuje pro nás cesta zpátky, je to jednosměrka. Žijeme ve dvacátých letech nového tisíciletí, svět kolem nás se dramaticky mění a i my jsme součástí této změny. Investujeme do ní obrovské zdroje, finanční, ale především lidské. Je to ale především změna celého přístupu a pohledu na náš průmysl. Stejně se chovají například automobilové společnosti, auta se spalovacími motory jsou postupně nahrazována elektromobily, to je realita. A hořící cigarety tak obdobně nahradí méně rizikové výrobky bez kouře.

Česko bez kouře

Kdy se to stane?
Odhadujeme, že s příznivým regulačním prostředím a s přístupem kuřáků ke korektním vědecky podloženým informacím budeme moci již do 10 až 15 let ukončit prodej cigaret v Japonsku, Itálii, Velké Británii a v některých dalších zemích. Věřím, že se to také podaří v Česku i na Slovensku. Nebude to lehké, ale je to velká výzva. Skoro bych chtěla říct, že je to naše společná výzva, nedokážeme to totiž sami. Závisí to samozřejmě na našich zákaznících, na jejich informované volbě a motivaci, ale také na rozhodnutí dalších výrobců a regulátorů, jak se k této změně postaví.

Jste ochotni pohřbít i značku Marlboro?
Jsme. Je v tom určitě i kus nostalgie, je to historicky jedna z nejúspěšnějších světových značek vůbec. Odráží nedílnou součást naší historie, která se však neslučuje se současnou filozofií naší firmy.

Ideální je s kouřením přestat úplně . Druhou nejlepší možností kuřáků je přejít na méně rizikové bezdýmné alternativy. Pokud tato změna bude v určité fázi obnášet i konec značky Marlboro, jsme na to připraveni.

Nákup farmaceutických firem

Americkou OtiTopic získal Philip Morris za blíže neurčenou cenu. Akvizice dánské společnosti Fertin Pharma ho vyjde na 820 milionů dolarů, britského producenta inhalačních zařízení pro astmatiky Vectura Group se snaží získat za 1,02 miliardy liber.

Zmínila jste volbu zákazníků. Neobáváte se, že část kuřáků bude chtít dál kouřit cigarety, třeba ty od konkurence?
Co se týče nástupu alternativ vůči cigaretám, Česko patří k jedněm z nejprogresivnějších trhů. Ke konci loňského roku náš systém zahřívaného tabáku IQOS používalo zhruba 420 tisíc dospělých uživatelů a téměř 300 tisíc z nich úplně přestalo kouřit cigarety. To je asi tolik lidí, kolik žije v Ostravě. 

Na český trh jsme IQOS uvedli před čtyřmi lety, málokdo si tehdy dokázal představit tak rychlou změnu. Jsme však realisté a chápeme, že je potřebné portfolio lepších alternativ pro dospělé kuřáky nejen rozšiřovat, ale také najít podporu regulátorů a odborné veřejnosti. Takže máme ještě kus cesty před sebou.

Jak moc je těžké přesvědčit zarytého kuřáka, aby opustil cigarety a přešel na alternativní produkt?
I když se může zdát, že jestliže už téměř půl milionu dospělých kuřáků v Česku lepší alternativy zná a užívá, musí to dnes být výrazně jednodušší, než v roce 2017, není tomu tak. Lidé mění svůj životní styl těžko, vyžadují spoustu informací, pomoc a čas. Je však pravda, že osobní zkušenost uživatelů je nenahraditelná. Že vám třeba kamarád vypráví, jak znovu vyběhne schody, aniž by lapal po dechu... a vy se zamyslíte. 

Kuřákům, kteří změnu zvažují, pečlivě vysvětlujeme, v čem spočívá přechod na méně rizikovou alternativu a samozřejmě také, jak zařízení funguje. Setkáváme se přitom s řadou mýtů, mnozí kuřáci se například domnívají, že hlavní příčinou problémů spojených s kouřením je nikotin. Ten je samozřejmě návykový a tudíž není bez rizika. 

Je ale vědecky prokázáno, že hlavní příčinou většiny onemocnění spojených s kouřením je vdechování samotného kouře, který vzniká při spalování tabáku. Proto se snažíme kuřákům vysvětlovat, že produkty, který obsahují nikotin, ale nehoří, představují menší riziko pro jejich zdraví než kouření cigaret. To je nejpodstatnější.

Na druhé straně ne všichni nikotinovým inovacím tleskají. Kritici tvrdí, že vaše úsilí zbavit svět cigaret je jen marketingovým tahem a že si ve skutečnosti budujete nový trh, kouření přece jen pomalu vychází z módy...
Pokud nové bezdýmné alternativy odmítneme, zůstaneme ve dvacátém století. Nové technologie a inovace umožňují nebývalý pokrok i v tak konzervativním odvětví, jako je tabákový průmysl. A naše věda, potvrzená mnoha odbornými organizacemi a institucemi, včetně velmi přísného amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv, je potvrzením, že ta změna je možná. Vydali jsme se cestou snižování rizika našich výrobků a těm dospělým kuřákům, kteří chtějí pokračovat v užívání nikotinu, se snažíme poskytnout méně škodlivé alternativy.

Objevují se ale také obavy, že tyto inovace přitahují mladé lidi...
Není tomu tak. Díváme se na to podrobně a důsledně. Podle průzkumů, náš zahřívaný tabákový výrobek nepřitahuje ani nekuřáky, ani bývalé kuřáky. A jedním z vůbec nejdůležitějších pravidel, kterými se řídíme, je, že nikotinové výrobky nepatří do rukou mladistvým. Jsem matka dvou dospívajících synů a kompromisy v této otázce pro mě neexistují.

Nicméně dá se to vůbec uhlídat?
Jedině tak, že to berete vážně. Prevenci se věnujeme nad rámec zákonů, které jsou již samy o sobě přísné. Se zákazníky můžeme například komunikovat jedině v místě prodeje. Máme ale také vlastní přísná interní pravidla, dle kterých například do našich IQOS obchodů mohou vstoupit pouze plnoletí zákazníci. Školíme a motivujeme prodejce v partnerských prodejnách, podporujeme různé projekty na ochranu nekuřáků. Zároveň intenzivně pracujeme na tom, aby naše bezdýmná zařízení měla přímo v sobě zabudovanou technologii pro ověřování věku, případně se dala přes aplikaci uzamknout. Loni jsme první takové zařízení pilotně uvedli na Novém Zélandu a chceme, aby od roku 2023 byla tato technologie již součástí úplně všech bezdýmných alternativ, které budeme uvádět na trh.

Inovace v oblasti, ve které podnikáte, jsou logické. Proč ale expandujete do farmacie? 
V únoru jsme ohlásili naši ambici razantně vstoupit do oblasti nad rámec nikotinu. Už do roku 2025 chceme mít nejméně jednu miliardu dolarů čistého zisku z produktů, které nejsou postaveny ani na tabáku, ani na nikotinu. Tyto akvizice jsou podstatným krokem. Pokud se je podaří úspěšně dokončit, a já pevně věřím, že ano, pomohou nám proniknout do oblasti inhalační léčby a rostlinných terapii. Trh s inhalační léčbou roste a má velký potenciál expandovat.

Co konkrétně si ale máme pod novými aktivitami představit? Jak jdou vůbec léčba a nikotin dohromady?
Víme, že naše zařízení postavené na inhalaci přes aerosol dokáží do plic efektivně dopravit nejen nikotin, ale i další látky, například i léky, jejichž rychlá aplikace může být rozhodující při různých akutních stavech. Příkladem může být aspirin, jehož rychlá aplikace je důležitá při infarktech. Podobně tomu může být při astmatu. Vidíme také potenciál k využití našich technologií pro inhalaci rostlinných látek a pro různé další terapie.

Takže, na jedné straně nám tyto akvizice umožní další uplatnění našich technologií a poznatků z vývoje, do kterého jsme již investovali více než osm miliard dolarů. Zároveň získáme přístup k novým řešením, která naše úsilí v nové oblasti podpoří. Philip Morris chceme přetvořit z tabákové firmy na společnost podnikající v oblastech i mimo nikotin, zejména v segmentu péče o zdraví a životního stylu.

Z dnešního pohledu je to poměrně vznešená vize. Je to ale reálné?
Uznávám, jsme v tom odvážní, ale myslíme to vážně. Takže to je reálné. Před deseti lety se takové zdálo nepředstavitelné, že dnes bude na světě více než 20 milionů uživatelů našeho systému zahřívaného tabáku.

Není náhodou, že náš vědecký výzkum se už léta řídí zásadami mezinárodní laboratorní praxe a přísnými farmaceutickými standardy. Procesy jako inhalace a aerosolizace jsou součástí našeho výzkumu a máme tak mnoho znalostí a poznatků, které chceme v budoucnosti tímto směrem využít.

Myslím, že kdokoliv sleduje naše kroky, celkový směr, ale i tempo, nepochybuje o tom, že to nejlepší je pro naše zákazníky, stejně jako pro nás, ještě před námi. Vsadím se navíc, že ​​přijde den, kdy si už lidé nevzpomenou, že jsme někdy prodávali cigarety.

Kouření už není in. Philip Morris chce v Česku prorazit i vapováním

Z úst představitelky tabákového výrobce to zní vskutku ambiciózně. Každopádně už dnes máte i třetinový podíl také v kanadské firmě Medicago, která vyvíjí vakcínu proti COVID-19 na bázi tabákové rostliny. Jak jste s tím daleko?
Podle posledních informací byl její vývoj již ukončen a vakcína potvrdila silnou tvorbu protilátek. Momentálně je ve třetí fáze klinických testů a čeká na schválení kanadskými úřady.

Co bude znamenat naplnění vaší snahy posunout se od cigaret k jiným byznysům pro tisícovku zaměstnanců ve vaší továrně v Kutné Hoře, která stále cigarety úspěšně vyrábí? Nedoplatí na to?
Naopak. Naše továrna v Kutné Hoře je pro mě srdeční záležitost a vůbec se o její budoucnost nebojím.

Vy jste ve spolupráci s poměrně výraznými partnery z průmyslu i vědy a výzkumu spustili iniciativu Česko bez kouře. Co si od toho slibujete?
Máme před sebou nesmírně zajímavou dobu. Jednadvacáté století nám nabízí velký pokrok napříč odvětvími. Auta jsou s námi více než sto let, ale jejich dopad na životní prostředí jsme začali řešit teprve nedávno. Ekosystém, ve kterém žijeme, si musíme chránit, protože jiný zkrátka nemáme. Stejné je to v oblasti elektrické energie, která se dá získávat různými způsoby, do popředí se ale rychle dostávají způsoby, které jsou pro životní prostředí neutrální nebo méně zátěžové. A podobné to je i s konzumací nikotinu, která je stará stovky let. I zde je společným jmenovatelem problému spalování. Věda, výzkum a technologie umožnily dospělým kuřákům dopřát si nikotin v zaručeně méně škodlivých formách, než když se tabák spaluje.

22. listopadu 2017

Myslíte, že vaše patenty či výsledky vašeho výzkumu jsou zajímavé i pro spolupráci s vědeckými týmy na českých vysokých školách?
Díváme na možné formy spolupráce, především v oblasti zdraví. Přemýšlíme, zda bychom mohli v České republice realizovat například klinickou studii.

Projevuje se vaše vize nějak i na vaší firemní kultuře?
V rámci celé firmy přecházíme na hybridní automobily. Odmítli jsme jednorázové plasty. V naší továrně v Kutné Hoře jsme minimalizovali odpad a zvýšili efektivnost zacházení s vodou či teplem. Prostě se snažíme být zodpovědnější k životnímu prostředí v každé oblasti našeho podnikání.

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

To si děláte legraci. Mobilní operátor naúčtoval Američanovi tři miliony

19. dubna 2024  13:20

Nemilého překvapení se po návratu do Spojených států dočkat muž z Floridy, který se loni v létě...

Každý je vítěz. Hra pomáhá nakrmit chudé Bangladéšany a baví sociální sítě

19. dubna 2024

Obyvatele Bangladéše trápí vysoké ceny potravin, které si kvůli inflaci nemohou dovolit. Přesto...

Letiště v Česku odbavila o třetinu víc pasažérů. Většinu z nich z Ruzyně

19. dubna 2024  11:13

Letiště v Česku loni odbavila téměř 15 milionů cestujících, meziročně zhruba o 29 procent více, ale...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024,  aktualizováno 

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...