Petr Kellner a šéf komunikace jeho investiční skupiny Vladimír Mlynář

Petr Kellner a šéf komunikace jeho investiční skupiny Vladimír Mlynář | foto: Twitter Vladimíra Mlynáře

Nejbohatší Čech celý v černém a roušce. Petr Kellner se ukázal na Twitteru

  • 143
Nejbohatší Čech a majoritní vlastník společnosti PPF Petr Kellner se ukázal na Twitteru celý v černém a v černé roušce. Na sociální síti fotografii zveřejnil jeho manažer pro komunikaci Vladimír Mlynář, který je na snímku s ním. „Fotka vznikla na podporu nošení roušek. A je to naše teprve druhé selfie,“ píše na Twitteru Mlynář.

Stalo se tak v den, kdy ho časopis Forbes ve svém žebříčku vyhlásil nejbohatším Čechem s majetkem 293 miliard korun. Jako jediný z první desítky ale od loňského roku zchudl, když přišel zhruba o 57 miliard korun. Důvodem je špatné první pololetí jeho finanční skupiny Home Credit.

Za zchudnutím nejbohatšího Čecha Petra Kellnera stojí dopady koronaviru na jeho finanční skupinu Home Credit. V prvním pololetí společnost prodělala 690 milionů eur (18,9 miliard korun). Ztrátu podle vyjádření Home Creditu způsobila tvorba rezerv na pokrytí rizik spojených s pandemií.

Skupina PPF prostřednictvím dceřiných firem před několika dny dokončila akvizici společnosti Central European Media Enterprises (CME). PPF nyní plně majetkově kontroluje aktivity CME v České republice, na Slovensku, v Rumunsku, Slovinsku a Bulharsku. PPF o tom v úterý informovala v tiskové zprávě. V Česku tak skupina ovládla televizní skupinu Nova. 

Kellner je nejbohatší, i když zchudl o 57 miliard. Následují Vítek a Křetínský

PPF držela podíl ve skupině Nova do roku 2004, kdy jej prodala právě CME. Akcie mediální skupiny byly staženy z burzy NASDAQ Global Select Market a z Burzy cenných papírů Praha, po dokončení akvizice přestanou existovat. Akcionáři, kteří bezprostředně před účinností akvizice vlastnili akcie CME kategorie A, obdrží 4,58 dolaru (zhruba 105 korun) za jednu akcii.

Skupina PPF investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. PPF působí v Evropě, Asii a Severní Americe. Skupina vlastní aktiva téměř 49 miliard eur a zaměstnává celosvětově 135 tisíc lidí.

,